Romsilva avertizează că lemnul s-ar putea scumpi

Publicat de Corina Muntean, 12 iunie 2018, 15:43
Regia Nationala a Pădurilor – Romsilva atrage atenția asupra unui posibil blocaj pe piața lemnului, inclusiv posibile riscuri în asigurarea lemnelor de foc pentru populație, din cauza aplicării unei modificări din Codul Silvic.
Prin aceste modificări, Romsilva trebuie să efectueze lucrări silvice de îngrijire a pădurilor în regie proprie, prin mijloace proprii sau prin contracte de prestări servicii, la o cotă majorată.
Romsilva a crescut cu 16% volumul rezultat din lucrări silvice efectuate prin mijloace proprii și cu peste 600% prin intermediul prestării de servicii.
Cu toate acestea, volumul de lemn exploatat introdus pe piață a scăzut în primele patru luni ale anului față de perioada similară a anului trecut.
Romsilva apreciază că, în lipsa unor masuri legislative imediate, în pădurile proprietate publică a statului ar putea rămâne neexploatat un volum important de masă lemnoasă.
De asemenea, prin scăderea volumului de masă lemnoasă pus pe piață, pot interveni majorări de prețuri, din cauza cererii mari și a ofertei scăzute.
În județul Mureș, acestor probleme li se adaugă faptul că jumătate din lemnul exploatat este din rășinoase, specii care nu sunt bune pentru lemn de foc.
Directorul Direcției Silvice Mureș, Ovidiu Chiorean:
Lemnul de foc la populație va fi asigurat în mare parte datorită faptului că Direcția Silvică exploatează în acest an un volum de 140.000 de metri cubi de lemn destinat pentru populație, din care aproximativ 100.000 de metri cubi reprezintă lemn mărunt și lemn pentru celuloză, însă problema cu care ne confruntăm este aceea că, din acest volum, doar jumătate reprezintă foioase. Lemnul de foc de foioase reprezintă lemnul de foc de care este populația interesată să îl achiziționeze. Ne confruntăm, ca și la nivel național, cu situația de a avea jumătate din volumul exploatat prin prestări servicii și prin regie proprie lemn de rășinoase, pe care populația nu îl dorește ca lemn de foc și pe care îl vom valorifica prin licitație, după refuzul populației.”
Romsilva administrează 3,14 milioane de hectare de pădure proprietate publica a statului, adică 48% din totalul fondului forestier național.
Raluca Creţ