Românii care nu au tăiat încă porcul aşteaptă ziua de Ignat.
Publicat de radiomures, 18 decembrie 2011, 00:00 / actualizat: 4 martie 2015, 12:29
În calendarele creştine, în data de 20 decembrie, este amintit Sfântul Ignaţie Teoforul „purtătorul de Dumnezeu”.
În tradiţia poporului român, porcul de Crăciun se sacrifică în preajma zilei de Ignat când nu se lucrează altceva.
La fel se întâmplă şi la Hodac, o localitate de pe Valea Gurghiului, ne spun Zaharie şi Nastasia Farcaş a Goricului.
Conform obiceiurilor populare, la tăiatul porcului nu trebuie să fie de faţă oameni miloşi, pentru că porcul moare greu iar carnea lui nu mai este bună.
Bătrânii cred că omul care n-are porc gras de Crăciun nu a cunoscut fericirea. Dacă totuşi n-ai porc, tai măcar o găină, pentru că trebuie să vezi sânge în ziua de Ignat.
Pe vremuri, după ce porcul era sacrificat, se aşeza pe el cel mai tânăr fecior din familie, pentru că tradiţia spune că numai aşa nu se alterează carnea.
Cristina Bulbescu