Românii speră ca agricultura să salveze economia
Publicat de Corina Muntean, 1 septembrie 2022, 10:58
Românii speră ca agricultura să salveze economia și să relanseze speranțele de mai bine. Foarte mulți dintre oameni s-au angajat într-un business de tip agricol, cumpărând sau închiriind terenuri pentru a cultiva soiul de plantă care să le aducă veniturile sperate. Puțini știu însă ce legume sau fructe le-ar putea aduce cel mai bun profit.
Schimbările climatice din ce în ce mai drastice, încălzirea accentuată a vremii, dar și condițiile meteo nefavorabile din această vară i-au determinat pe mulți agricultori europeni să se reorienteze. Orice criză naște oportunități – spune o lege nescrisă din lumea afacerilor, iar seceta, canicula și incendiile de vegetație din acest an, nu fac excepție. Chiar dacă agricultorii europeni se confruntă cu o perioadă deosebit de dificilă, unii din ei au găsit și aplicat o soluție inedită care îi ajută să fenteze clima aridă și, totodată, să facă profituri uriașe. Exemplul vine din spania, dar el poate fi importat și adaptat le specificul nostru. Mai precis, se pare că anul acesta fermierii din peninsula iberică nu se mai ocupă de măsline, grâu sau viță de vie, ci s-au canalizat pe fistic. Acesta se dovedește a fi alegerea ideală în condițiile actuale de climă. Nu doar că e mai rezistent la o vreme capricioasă, dar este mult mai avantajos din punct de vedere financiar, scrie The Guardian, citat de News.ro. Conform sursei, un kilogram de fistic poate aduce în buzunarele fermierilor sume cuprinse între 6 și 8 euro, cu mult peste potențialul economic al culturilor tradiționale. Prin comparație, un kilogram de măsline le aducea acestora între 65 și 85 de cenți. Lucrătorii agricoli care au luat decizia de a înființa culturi de fistic spun că nu regretă decizia de a-și schimba culturile, fiind o mutare care-i ajută pe tot mai mulți fermieri să supraviețuiască. Fisticul este un copac foarte rustic, rezistent, iar cea mai bună zonă pentru cultivarea acestuia este între 30 și 45 de grade latitudine nordică. Surpriza plăcută e că fisticul e foarte rezistent nu doar la caniculă, ci și la îngheț, iarna trebuind să fie rece pentru a asigura înflorirea și polenizarea corespunzătoare. ”Fisticul se potrivește aproape magic climei din Castilla-La Mancha. Poate rezista la căldură și frig și poate prospera în soluri sărace și puțin adânci”, explică cultivatorul Couceiro López. Anul trecut, Spania a recoltat 2.800 de tone de fistic de pe 70.000 de hectare, aproape toate în La Mancha, dar este încă un nou venit pe o piață dominată de California, Iran și Turcia, care împreună reprezintă aproape 90% din producția mondială. Fisticul este consumat în mare parte ca gustări, dar este folosit pe scară largă în bucătăria din Orientul Mijlociu, precum și în producția de prăjituri, dulciuri, înghețată și produse cosmetice.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg. Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.