Românii pot cere din nou amânarea ratelor la bancă

Publicat de Corina Muntean, 6 iulie 2022, 10:32
Românii pot cere din nou amânarea ratelor la bancă, după ce Guvernul a adoptat o Ordonanță de Urgență în acest sens. Măsura vizează persoanele fizice și firmele aflate în dificultate financiară, iar amânarea ratelor se poate face pentru o perioadă de până la nouă luni. Însă amânarea nu este o soluție pentru toți cei care au datorii la bănci, întrucât debitorii vor trebui să returneze mai devreme sau mai târziu împrumutul pe care l-au făcut, iar dobânda se va cumula.
Experții fiscali spun că amânarea plății ratelor bancare, posibilitate introdusă prin OUG, ar trebui solicitată doar de către românii care chiar au nevoie și care chiar au o situație financiară dificilă, altfel, se poate plăti un preț mai mare. În primul rând se va plăti dobândă la dobândă, iar apoi dacă nu se prelungește și perioada de rambursare se va rambursa aceeași sumă pe o perioadă mai scurtă, dar cu rate mai mari, a precizat pentru Ziare.com consultantul fiscal Adrian Bența. De altfel, chiar ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, confirmă că un debitor va plăti mai mult prin acest mecanism: Orice amânare înseamnă că la final vei plăti ce ai amânat plus dobânda care s-a acumulat pe perioada respectivă. Deci, vei plăti mai mult, indiferent de nivelul dobânzii. După care venim şi ne referim la nivelul dobânzii. Dobânda este încă în creştere. Această măsură, repet, nu este singura măsură aplicabilă – a spus Câciu.
Şeful de la Finanţe a enumerat câteva alternative pe care clienţii le au: trecerea la o dobândă fixă, trecerea de la un indicator la altul, respectiv de la ROBOR la IRCC sau refinanţări, rescadenţări sau restructurări de credite. De reținut că, pentru a beneficia de suspendarea rambursării ratelor creditului principal, a dobânzilor și comisioanelor, este necesar ca debitorii să trimită creditorilor o solicitare în acest sens, cel mai târziu în termen de 30 de zile calendaristice de la data la care devin aplicabile prevederile proiectului de act normativ, potrivit Guvernului. Dobânda datorată de debitori corespunzătoare sumelor scadente a căror plată este suspendată se capitalizează la soldul creditului existent la finele perioadei de suspendare. Capitalul astfel majorat se plătește eșalonat pe durata rămasă până la noua maturitate a creditelor, ulterior perioadei de suspendare.
De prevederile ordonanței de urgență beneficiază persoanele fizice care nu se află în incapacitate de plată la data solicitării suspendării rambursării creditului și nu a fost începută o procedură de executare silită de către un alt creditor; prezintă declarația pe propria răspundere cu privire la creșterea cu minimum 25% a cheltuielilor medii lunare, nu beneficiază, la data solicitării, de un plan de restructurare a datoriilor agreat, de comun acord cu creditorul, în ultimele 3 luni anterioare intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență. Debitorii pot solicita amânarea la plată doar pentru creditele pentru care nu au înregistrat restanțe în ultimele 6 luni înainte de data solicitării suspendării obligației de plată și nu înregistrează restanțe.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg. Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.