Românii nu sunt dintre cei mai fideli angajați
Publicat de Corina Muntean, 27 noiembrie 2023, 10:46 / actualizat: 27 noiembrie 2023, 15:00
Românii nu sunt dintre cei mai fideli angajați, în condițiile în care piața muncii este atât de versatilă. Aproape o treime dintre români nu cred că vor rămâne la acelaşi loc de muncă până la 60 de ani.
În România, un angajat din trei (31%) crede că nu îşi va putea păstra aceeaşi slujbă sau una similară până la vârsta de 60 de ani. Procentul este cu 4% peste media Uniunii Europene (UE), potrivit celui mai recent raport al Agenţiei Europene de Securitate şi Sănătate în Muncă, analizat de o companie specializată în consultanţa de resurse umane.
Astfel, potrivit datelor analizate de Arthur Hunt România, în comparaţie cu alte state, în România angajații par mai nemulțumiți de locul actual de muncă. De exemplu, în Portugalia, doar 16% dintre angajaţi consideră că nu şi-ar putea menţine acelaşi parcurs în carieră până la vârsta de 60 de ani, în timp ce în Germania procentul este de 17%, iar în Italia de 21%.
Sunt însă și state care ne depășesc la acest capitol: la polul opus se află Franţa şi Slovenia, unde 44% dintre francezi, respectiv 43% dintre sloveni, se văd în viitor într-un alt loc de muncă decât cel actual.
Sorin Roibu, managing partner în cadrul Arthur Hunt România:
Raportul european arată o creştere a riscului de deteriorare a sănătăţii mentale a angajaţilor, iar efectele acestui fapt sunt foarte greu de măsurat sau estimat. Pe de altă parte, din ce în ce mai multe organizaţii includ în strategiile lor de HR planuri de transformare şi adaptare la noile realităţi, cu obiective clare, ce vizează retenţia angajaţilor talentaţi şi productivi, reorganizarea pentru eficienţă sporită şi dezvoltarea de noi competenţe pentru a facilita adaptarea la schimbări. Ar fi ideal dacă aceste companii, prin liderii lor, ar putea să pună mai mare accent pe pregătirea mentală a echipelor.
Că salariații români sunt nemulțumiți de ce ceea ce le oferă patronii lor o dovedește și recentul sondaj al eJobs România, conform căruia 56% din angajați plănuiesc să-și schimbe jobul în 2024.
Principalele cauze invocate sunt salariul prea mic, lipsa oportunităților de promovare în compania pentru care lucrează în prezent sau faptul că muncesc într-un mediu pe care îl consideră toxic.
Dincolo de schimbarea jobului, lista de dorințe pe care le au angajații români pentru următorul an mai include măriri salariale, obținerea unei promovări, să lucreze pe termen lung de acasă, să își deschidă propria afacere, să înceapă un curs de reconversie profesională sau să se angajeze în afara țării.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg. Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.