Românii nu se înghesuie la credite
Publicat de Corina Muntean, 2 martie 2021, 11:01 / actualizat: 4 martie 2021, 18:03
Depozitele avansează de trei ori mai repede decât creditele acordate de bănci, ceea ce înseamnă că lumea este temătoare în a se împrumuta, chiar dacă a început vaccinarea.
Fenomen oarecum surprinzător: deși a început vaccinare unor categorii ale populației și ne pregătim de vaccinarea în masă, lumea nu are încă încredere în economie, motiv pentru care nici nu apelează la credite pentru investiții sau nevoi personale. Astfel că, volumul creditelor a urcat în luna ianuarie cu un ritm anual de doar 5,1%, în timp ce creșterea anuală a depozitelor a fost de 15,8%. Practic, volumul creditelor s-a menținut în luna ianuarie a acestui an în urma sumelor economisite de populaţie şi de companii la bănci, în condițiile în care viteza avansului împrumuturilor s-a diminuat, în vreme ce ritmul depozitelor este triplu față de creșterea creditelor private, arată într-o analiză compania de consultanță financiară Keysfin.
Volumul încă redus al creditelor în comparație cu depozitele indică faptul că există în continuare spaţiu pentru intensificarea creditării, iar instituţiile de credit au atât capitalul, cât şi lichiditatea necesare pentru finanţări, în scopul de a susține redresarea economiei pe fondul crizei provocate de pandemia de Coronavirus. Ritmul anual al avansului creditării se menține în continuare modest, de aproximativ 5%, fiind cel mai diminuat din ultimii patru ani. În luna ianuarie a anului curent, soldul creditării totale întrecea cu 5,1% nivelul din aceeași lună a anului precedent, soldul ajungând la 283,5 mld. lei.
Prin comparație, depozitele au înregistrat o creștere de 15,8% în luna ianuarie 2021 față de nivelul din luna ianuarie a anului anterior, soldul sumelor economisite de populaţie şi companii la bănci ajungând la 422,1 mld. lei. Depozitele totale au întrecut soldul creditelor private totale cu 138,6 mld. lei în luna ianuarie. Se pare că, băncile au fost nevoite să se bazeze mai mult pe sursele de finanţare locale în ultimii ani, în contextul în care au pierdut o parte din liniile de finanţare de la băncile-mamă, linii care în intervalul de boom economic au constituit principalul motor al avansului creditării, precizează specialiștii Keysfin.
Însă introducerea programului de vaccinare în Uniunea Europeana, a contribuit la reducerea incertitudinii și a generat un climat pozitiv pe burse încă din ianuarie anul acesta, apreciază Autoritatea de Supraveghere Financiară. Aceasta arată că, nivelul de stres în cadrul sistemului financiar european, conform indicatorului compozit calculat de Banca Centrală Europeană, s-a redus semnificativ, atingând nivelurile de la începutul anului 2020 și se situează în jurul valorii de 0,0487.
Ceea ce înseamnă că piața financiar-monetară își revine încet, și nu ar mai trebui să fie temeri legate de creditare, pe viitor.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Târgu Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.