Românii nu au cultul economisirii banilor

Publicat de Corina Muntean, 9 noiembrie 2021, 11:25 / actualizat: 12 noiembrie 2021, 11:27
Că românii nu au cultul economisirii banilor o știam deja de ceva bucată de vreme. Un nou studiu realizat în țările din Europa centrală și de Est arată că 7 din 10 români nu au o rutină de economisire şi pun bani deoparte aleatoriu.
Românii sunt tot mai conștienți că vin vremuri grele și trebuie să economisească. Mai mult de jumătate dintre concetățeni consideră că este foarte important să facă economii la bani, comparativ cu 44% în 2020 şi doar 36% în 2019. Însă, în acelaşi timp, 71% dintre români recunosc nu au o rutină de economisire şi susţin că pun bani deoparte aleatoriu, potrivit unui studiul realizat anual de către Erste Group în ţările din Europa Centrală şi de Est. Datele studiului ‘Money Matters’ – banii contează – arată, în principal, că românii fac progrese în zona educaţiei financiare, însă le lipseşte încă disciplina economisirii. 69% dintre intervievaţi au menţionat că motivul pentru care economisesc sunt urgenţele şi cheltuielile neprevăzute, în timp ce 66% dintre ei au declarat că economisesc pentru a avea o rezervă de bani pentru sine sau pentru familie. Pentru comparație, în majoritatea ţărilor din regiune, 1 din 2 respondenţi au declarat că economisesc lunar o sumă fixă, ceea ce relevă o mai bună organizare a cheltuielilor şi prioritizarea economisirii. ‘Obţinerea prosperităţii ţine şi de economisirea unui procent din câştigul lunar. Este nevoie să ne organizăm sistematic bugetul personal, astfel încât să ştim foarte clar ce venituri şi cheltuieli avem şi cum putem aloca bani pentru economii, dar şi pentru nevoi şi dorinţe’, a declarat Nicoleta Deliu, Director de Comunicare, BCR parte a Grupului Erste. Potrivit studiului, românii economisesc, în medie circa 8 % din venituri, respectiv 309 lei pe lună, echivalentul a doar 58 euro, la un salariu mediu net de 3.541 lei. Comparativ, suma medie lunară economisită pe regiune este de 120 de euro, reprezentând o creştere de aproape o treime faţă de anul 2017, când era de 91 euro. Austriecii continuă să fie lideri în această zonă a Europei, cu o medie de 344 euro economisiți lunar, urmaţi de slovaci cu 123 euro şi cehi cu 119 euro. Pe locurile următoare se află ungurii cu 83 euro, croaţii cu 72 euro şi sârbii cu 47 euro. Corelat cu salariul mediu din fiecare ţară din regiune, există un procent constant de 10% economisire la nivelul populaţiei. Creşterea conştientizării importanţei economisirii se datorează şi impactului COVID-19, ţinând cont de faptul că 30% dintre respondenţii români ai studiului Money Matters au declarat că în ultimul an au economisit sau investit mai puţin din cauza contextului pandemic.
Studiul Money Matters a fost realizat la cererea Erste Group şi a vizat ţările din Europa Centrală şi de Est – Austria, Ungaria, Croaţia, Cehia, Slovacia, România şi Serbia. Cercetarea a avut loc în lunile iulie şi august 2021, pe un eşantion de 500 de persoane, reprezentativ la nivelul populaţiei bancabile, cu vârsta de peste 15 ani.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg.Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.