Românii muncesc pentru a arunca alimentele la gunoi

Publicat de Corina Muntean, 3 august 2018, 17:14 / actualizat: 4 august 2018, 11:17
Este concluzia trasă de Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor – InfoCons, potrivit căreia jumătate dintre consumatorii români risipesc lunar un sfert din produsele alimentare.
În plus, aproape două treimi dintre consumatorii români cheltuiesc o treime din venitul lunar pentru asigurarea hranei.
Președintele InfoCons, Sorin Mierlă, speră ca legea privind diminuarea risipei alimentare, care va intra în vigoare la începutul anului viitor, va regla oarecum lucrurile:
În România, gradul de educație al populației este foarte scăzut. Pe lângă faptul că avem salariile aproape cele mai mici din UE, peste 50 la sută din români aruncă peste 25% din alimentele pe care cumpără. Asta în condițiile în care peste 60% din salariul unui român se duce pe alimente. În această perspectivă, orele muncite în plus, cu greu, ajung până la urmă la gunoi. Dar sperăm că lucrurile vor fi mult mai bune, se și vede că autoritățile au început să conștientizeze şi, nu în ultimul rând, legea cu privire la risipa alimentelor, care va intra în vigoare la 1 ianuarie 2019 pe teritoriul României, va fi de bun augur.”
Opiniile tg.mureșenilor în privința tendinței românilor de a cumpăra multe alimente și de a le arunca apoi sunt împărțite.
Unii cred că este o reminiscență a comunismului, o teamă de a nu rămâne fără alimente:
În România pierderile la consumatori sunt de 2-3 ori mai mari față de alte state europene, unde procentul cheltuit lunar din venitul mediu este mult mai mic, de exemplu: Franţa – 14% şi Elveţia – 10%.
Potrivit unui studiu realizat anul trecut în Uniunea Europeană, risipim între 30 și 50% dintre alimentele produse, iar această risipă generează o treime din cantitatea totală de gaze cu efect de seră.
De anul viitor va intra în vigoare legea privind diminuarea risipei alimentare. Potrivit actului normativ, operatorii economici vor trebui să fie mai responsabili în vederea diminuării risipei alimentare prin măsuri precum vânzarea la preţ redus a produselor aflate aproape de expirarea datei de valabilitate.
Valeriu Russu