Românii mai trebuie să aștepte după medicamentele ieftine

Publicat de radiomures, 7 octombrie 2016, 11:50
Specialiștii estimează că medicamentele ar putea fi ieftinite cu 35%, însă până acum nici un ministru al Sănătății nu și-a asumat această sarcină.
Guvernul a decis zilele trecute că politica prețurilor la medicamente se va modifica doar prin Hotărâre de Guvern, iar actul normativ va fi supus aprobării de Parlament.
Problema a fost ridicată în cadrul Conferinței de Farmacoeconomie de la Tîrgu-Mureș de președintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, Florin Buicu:
Ce s-a întâmplat în acest an: termenul a fost amânat la 1 noiembrie și domnul ministru (al Sănătății) ne-a asigurat că nu vom depăși acest termen de 1 noiembrie. Am constatat că a fost emisă o Hotărâre de Guvern prin care vor fi stabilite preturile. Și vă întreb pe dumneavoastră: știți ceva despre modalitatea care va fi prevăzută de această HG? Lipsa de predictibilitate determină efectele pe care le vedem zilnic: nu avem medicamente, export paralel, medicamentele ieftine nu sunt pe piață și multe, multe altele.”
Măsura ar putea fi benefică deoarece în momentul de față ne confruntăm cu o lipsă de medicamente pe piață, dar și cu o lipsă a controlului stocului de medicamente, spune președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Radu Țibichi:
Pacienții nu au acces la medicamente. Multe din medicamentele ieftine dispar de pe piață. De asemenea, medicamentele generice nu penetrează în România cu toate politicile de preț care au fost făcute. Suntem obligați să luăm aceste măsuri pentru a a sigura un echilibru pe această piață, o piață în care prețul cel mai mic și taxa clawback conduc la niște efecte care limitează, de multe ori, accesul pacienților la medicație.”
În momentul de față, România cheltuie pe medicamente 9 miliarde de lei, ceea ce reprezintă 37% din bugetul asigurărilor de sănătate.
În 1999, anul în care a fost înființată Casa de Asigurări de Sănătate, se cheltuiau doar 200 de milioane de lei pe medicamente.
Cristina Bulbescu