Românii, invitați astăzi la o zi fără tutun

Publicat de MIRELA ROTAR, 21 noiembrie 2019, 12:34
În fiecare an este marcată, în luna noiembrie, Ziua Națională fără Tutun. Inițiativa e menită să atragă atenția asupra impactului pe care îl are fumatul asupra sănătății oamenilor.Un prim efect sunt bolile pulmonare precum BPOC-ul care provoacă multe decese la nivel mondial.
Specialiștii spun că probabilitatea de apariție a cancerului pulmonar este de 11 ori mai mare la fumători, dar sunt supuși la riscuri și fumătorii pasivi.
Medicii le recomandă fumătorilor să abandoneze fumatul imediat, mai ales dacă sunt diagnosticați cu afecțiuni pulmonare. Dacă nu reușesc singuri, sunt sfătuiți să apeleze la Centrul Stop Fumat din Târgu-Mureș, a precizat pentru Radio Târgu-Mureș șeful Clinicii de Pneumologie din Târgu-Mureș și coordonatorul Centrului Stop Fumat, prof.dr. Corina Mărginean:
Ziua Națională fără fumat este celebrată în fiecare an în a treia joi din luna noiembrie. Un pacient diagnosticat cu BPOC ca și prim pas pe care trebuie să-l facă în tratamentul acestei boli este să abandoneze fumatul. Dacă va continua să fumeze, indiferent cât este de corect este stabilită schema terapeutică, boala evoluează. Îi sfătuim pe pacienți să abandoneze fumatul și dacă au nevoie de ajutor să apeleze cu încredere la Centrul Stop Fumat Mureș și să se înscrie la numărul de telefon: 0771-679493.
Datele epidemiologice spun că, în fiecare an, numărul total de decese cauzate de bolile aparatului respirator crește în România cu 1.000 de cazuri.
70 de români din 100.000 mor în fiecare an din cauza acestor afecțiuni iar cauza principală este fumatul.
O problemă majoră este creșterea incidenței fumatului în rândul adolescenților, arată un studiu din 2017. Peste 15% dintre tinerii cu vârste între 13 și 15 ani fumează frecvent țigarete și alți 10% fumează țigară electronică. De asemenea, o treime dintre tinerii fumători recunosc că prima țigară au fumat-o înainte de 10 ani.
Cristina Bulbescu