Românii învață să facă bani din tării

Publicat de Corina Muntean, 16 ianuarie 2019, 11:29 / actualizat: 16 ianuarie 2019, 22:13
Miza este certificatul de înregistrare ca produs autentic, pentru ca apoi produsul respectiv să poată fi exportat. După magiun şi brânză, am trecut la… tării. Bautura tradițională care este vândută şi cu 2000 de euro în străinătate nu este nici vinul, nici berea și nici apa. Este pălinca ambalată cu fir din aur.
Pălinca românească de caise, pere, mere, scoruşe sau cireşe este la mare căutare în străinătate. Atât de căutată a ajuns încât străinii sunt gata să scoată şi 2000 de euro pentru un litru de tărie de Ardeal. Totuşi cea mai apreciată rămâne a fi cea de prune, susţin producătorii licorii ce se vinde pe bani grei. În Satu Mare, în comuna Medieşu Aurit, familia Zetea duce mai departe tradiţia preparării celei mai bune pălinci, de peste 100 de ani. O sticlă de colecţie ajunge în ţările din vestul Europei, ambalată cu fir din aur. “E chiar din cireşe amare care se vinde la preţuri considerate exorbitante. În momentul de faţă se vinde la peste 2000 euro pe litru”, susţine conform site-ului gazetaromaneasca.com producătorul şi patronul Silviu Setea. Din Satu Mare pălinca ajunge în toată Europa, fiind la întrecere cu celebrul calvados franţuzesc. Laurenţiu Tibru, patron unui magazin Austria spune că are comenzi din toată Germania şi din toată Austria prin magazinul online. O sticlă se vinde şi cu 20 de euro, dar poate să ajungă până la 2 mii de euro. Mai în inima ţării, la Sfântu Gheorghe doi oameni de afaceri şi-au amenajat o distilerie modernă, cu utilaje aduse din Germania care au costat 100.000 de euro.
Premiată la prestigioase concursuri europene de profil, distileria lor a intrat în circuitul turistic, şi astfel vizitatorii pot urmări întregul proces de fabricare a pălincii. Füstös Imre şi Dezső Tibor, au început să fabrice pălincă în urmă cu 7 ani, iar de atunci şi până în prezent au experimentat aproape 20 de sortimente de pălincă din fructe, câştigând zeci de medalii. Producătorii îşi doresc ca toate sortimentele lor, fie clasice, din prune, struguri, gutui, pere, mere sau vişine, fie mai puţin obişnuite, din scoruşe sau pere pădureţe, să fie medaliate.
Dar, singurul român care produce palincă din nuci este Iosif Bondici, un profesor de educație tehnologică din Satu Mare, care în urmă cu 18 ani, a aflat de secretul realizării pălincii de nuci. Acesta a primit reţeta de la un episcop din Debrecen, Ungaria, pe domeniul căruia a lucrat. În zonă, băutura e poreclită „ţuica diplomaţilor“ sau „Băutura papilor”, ducându-i-se renumele până-n Japonia. El a încercat să o omologheze şi în Cartea Recordurilor, dar editorii i-au spus că nu au termen de comparaţie, fiind singurul producător de pălincă de nuci din lume. 3 locuri diferite şi 3 afaceri care converg spre acelaşi rezultat. Unul ce ţese poveşti adevărate pe seama pălincii autentice româneşti.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg.Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.