Românii continuă să risipească alimente

Publicat de radiomures, 29 septembrie 2016, 12:23
Datele statistice spun că la nivel european se irosesc anual 90 de milioane de tone de alimente, în timp ce la nivel mondial risipa este de 1,3 miliarde de tone de alimente.
Fenomenul există de foarte mult timp și în România și trebuie găsite metode pentru a-l stopa. Acesta a fost și motivul pentru care autoritățile române s-au mobilizat și au discutat în cadrul unei întâlniri la care a participat și ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.
Risipa alimentară se regăsește în proporție de 50% acasă, la consumatori, dar și la comercianți, care preferă să incinereze alimentele decât să le doneze.
Președintele Asociației Naționale a Comercianților Mici și Mijlocii din România, Cora Muntean:
Risipa se găsește și la oamenii care cumpără prea mult, mai ales în preajma sărbătorilor, dar și din cauza ofertelor pentru că dacă există foarte multe oferte de salam, să zicem 3+1, oamenii vor prefera, în loc să cumpere 200 de grame de salam de bună calitate, vor cumpăra 3,4 rude de salam. Risipa se mai găsește în sistemul de comerț iar noi am prezentat la Ministerul Agriculturii mai multe modele de bune practici.”
Târgumureșenii recunosc că există risipă de alimente în multe familii. Tinerii și oamenii activi sunt cei mai expuși acestui fenomen:
Oamenii nu au o conduită corectă din punct de vedere al alimentației țoi nu au o planificare efectivă a nutriției zilnice. Lumea tinde să-i fie frică că nu-i ajunge mâncarea… Sunt copiii, tinerii care au tendința asta de a aștepta mai mult decât au nevoie și sunt mulți oameni care nu-și dau seama că pot să trăiască decent cu mult mai puțin decât consumă la ora actuală.”
Adevărul e că sunt oameni care nu au timp să cotrobăie prin frigider, eu două cazuri cunosc, și din motivul ăsta se aruncă. Uită de hrană, îndoapă frigiderul și după aia iau ce este în față. Ce rămâne în spate ajunge alterat și într-adevăr la vârsta mijlocie am întâlnit eu. Persoanele de vârsta mea nu cred că aruncă mâncarea că și eu am învățat de la părinții mei că ce mănânci nu-i păcat ci numai ce arunci e păcat.”
Deci, eu aș avea soluții pentru toți dar oamenii nu sunt dispuși să asculte și este o carte, Știința de a fi sănătos. Sunt 4 funcții pe care un om trebuie să învețe să le facă corect ca să trăiască sănătos și acestea sunt mâncatul, băutul, dormitul și respiratul. La oricâți am spus ideile astea, nimeni nu a stat să asculte, nicidecum să facă ce ar trebui să facă.”
Se estimează că în lume există un miliard de oameni care suferă de malnutriție, iar pierderile din cauza risipei alimentare din țările dezvoltate sunt estimate la 750 miliarde dolari, de șase ori valoarea ajutoarelor pentru dezvoltare.
În ultimii 40 de ani, risipa de alimente la nivel mondial a crescut cu 50 %.
Pentru următorii 30 de ani însă consumul de alimente va crește cu 60%, când populația globului va fi aproximativ 9 miliarde de oameni.
Cristina Bulbescu