Românii consumă foarte multe antibiotice – de obicei fără recomandarea medicului
Publicat de Rotar Mirela, 5 noiembrie 2022, 10:14 / actualizat: 5 noiembrie 2022, 11:37
Consumul crescut de astfel de medicamente afectează sănătatea şi duce la înmulţirea infecţiilor nosocomiale, rezistente la tratament.
Ministrul Sănătăţii îi încurajează din nou pe managerii spitalelor să raporteze infecţiile asociate asistenţei medicale, pentru a se putea acţiona pentru diminuarea acestora.
Într-o conferinţă de specialitate, Alexandru Rafila a amintit că România raportează circa 30 de mii de astfel de infecţii anual, însă acestea reprezintă doar 1,3 la sută din totalul cazurilor externate – mult sub media europeană, de 7 la sută:
În România, faţă de ceea ce există în multe alte ţări, mai ales din nordul Europei, aceste bacterii multirezistente sunt o prezenţă cotidiană, inclusiv în unităţile spitaliceşti, pentru că şi consumăm foarte multe antibiotice – ne aflăm pe locul doi la consum în Uniunea Europeană – şi, implicit, această utilizare neconformă a antibioticelor duce şi la nivele ridicate de rezistenţă, iar aceste bacterii produc infecţii invazive greu de tratat şi atunci trebuie să abordăm ambele probleme, concomitent. În primul rând, să avem posibilitatea diagnosticului, fie că e vorba de infecţii, fie că e vorba de purtătorii unor germeni multirezistenţi, să îi identificăm la intrarea în spital, să-i tratăm în spaţii dedicate, încât să nu existe circulaţie de germeni în spital. De asemenea, bunele practici în ceea ce priveşte prescrierea de antibiotice să fie în preocuparea managementului fiecărei unităţi medicale.
Autorităţile din sănătate au finalizat, recent, un Proiect de strategie naţională şi un plan naţional de acţiune în domeniul infecţiilor nosocomiale şi cu privire la consumul de antibiotice, iar documentele urmează să fie aprobate de Guvern.