Românii cheltuie, în medie, mai mult decât câștigă
Publicat de Corina Muntean, 15 aprilie 2021, 10:00
Românii cheltuie, în medie, aproape mai mult decât câștigă. Circa 1.800 lei pe lună se duc pe diverse cheltuieli casnice, în special pe mâncare, cu 400 de lei mai mult decât salariul minim net pe economie.
Cheltuielile medii lunare ale românilor sunt de 1.807 lei, potrivit datelor publicate de INS, care precizează că numai pe mâncare se cheltuie lunar circa 34% din totalul veniturilor. Veniturile totale medii lunare pe gospodărie au fost în trimestrul IV din 2020, în termeni nominali, de 5.384 lei pe gospodărie, în timp ce pe persoană au totalizat 2.099 lei. Veniturile totale cuprind ansamblul încasărilor băneşti provenite din diferite surse de provenienţă pentru care nu există obligaţia de restituire şi veniturile în natură (evaluate în lei). Salariul minim brut a fost anul trecut de 2.230 lei, iar salariul minim net lunar de 1.346 lei. Ultimele date statistice publicate de INS indicau că în România 1,58 milioane de angajaţi, dintr-un total de 5,62 milioane la nivelul întregii ţări, lucrează pe salariul minim pe economie. În același timp, în perioada analizată, cheltuielile totale ale populaţiei au fost, în medie, de 4.627 lei lunar pe gospodărie sau 1.804 lei pe persoană şi au reprezentat 86% din nivelul veniturilor totale.
Conform datelor INS, veniturile băneşti au fost în medie de 4.997 lei lunar pe gospodărie iar cele în natură de 387 lei lunar pe gospodărie. La formarea veniturilor totale ale gospodăriilor au contribuit, pe lângă salarii, veniturile din prestaţii sociale (19,1%), veniturile în natură (7,2%), în principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (6,2%), veniturile din activităţi neagricole independente (1,7%), veniturile din agricultură (1,6%), precum şi cele din proprietate şi vânzarea de active din patrimoniul gospodăriei (0,9%). În ceea ce priveşte cheltuielile totale, principalele cheltuieli efectuate de gospodării au fost legate de consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii şi transferurile către administraţia publică şi privată şi către bugetele asigurărilor sociale, sub formă de impozite, contribuţii, cotizaţii, sau acoperirea unor nevoi legate de producţia gospodăriei (hrana animalelor şi păsărilor, plata muncii pentru producţia gospodăriei, produse pentru însămânţat, servicii veterinare etc.). Cheltuielile pentru investiţii destinate pentru cumpărarea sau construcţia de locuinţe, cumpărarea de terenuri şi echipament necesar producţiei gospodăriei, cumpărarea de acţiuni etc. deţin o pondere mică în cheltuielile totale ale gospodăriilor populaţiei (doar 0,4%).
INS precizează că mediul de rezidenţă determină unele particularităţi în ceea ce priveşte mărimea şi structura cheltuielilor totale de consum, fiind consemnate discrepanțe importante între oraș și sat, unde cheltuielile sunt mult mai reduse.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Târgu Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.