Românii au descoperit că pot fi sprijiniți în treburile de familie de noile tehnologii
Publicat de Corina Muntean, 22 februarie 2021, 08:46 / actualizat: 23 februarie 2021, 19:48
Românii tot mai ocupați au descoperit că pot fi sprijiniți în treburile de familie de noile tehnologii. Astfel, opt din zece români ar lua în considerare să fie ajutaţi în gospodărie de un robot umanoid, arată un studiu recent. Așteptăm și tehnologia capabilă să-i satisfacă pe veșnic nemulțumiții compatrioți.
Patru din zece români utilizatori de Internet (39%) deţin dispozitive inteligente pentru casă, la momentul actual, în timp ce opt din zece (80%) spun că ar lua în considerare ajutorul unui robot umanoid în gospodărie. Acestea sunt principalele concluzii ale studiului ‘Digital Evolution: Connected Consumer Monitor’, ajuns la cea de-a noua ediţie. Conform cercetării realizată de Exact Business Solutions, din perspectiva IoT (Internetul lucrurilor), 11% dintre respondenţi afirmă că deţin camere de supraveghere video şi 4% dispozitive de purificare a aerului – ambele poziții fiind în creştere cu 3% faţă de anul 2019. De asemenea, aproape 80% din totalul persoanelor intervievate spun că ar lua în considerare ajutorul unui robot umanoid în gospodărie, 55% s-ar gândi să susţină un interviu de angajare cu un robot, iar 52% ar fi pasageri într-o maşină condusă de un robot umanoid. Cu toate acestea, atunci când vine vorba despre copii, lucrurile devin mai nuanţate, în sensul că doar puţin peste o treime (34%) dintre cei chestionaţi ar fi de acord să-şi lase copiii la o şcoală în care profesorii sunt roboţi, în timp ce 30% şi-ar lăsa copilul în grija unui robot umanoid. În ceea ce priveşte părerile respondenţilor legate de impactul tehnologiei, 94% dintre români consideră ‘o schimbare pozitivă’, o creştere semnificativă fiind consemnată în rândul celor mulţumiţi de faptul că ‘tehnologia avansează într-un ritm atât de alert’ (83% vs 78%, în 2019). Nu prea concordă aceste date cu cele întâlnite zilnic în rândul cetățenilor speriați de teoria conspirației mondiale, care spune că noua orânduire intenționează să controleze umanitatea prin micorcipuri implantate cu ajutorul vaccinurilor. Până la urmă ce ne sperie mai mult? Teama de a fi controlați ca niște roboți sau teama de a controla roboții?
Studiul de specialitate a fost realizat de Exact Business Solutions pe un eşantion de 1.054 de persoane, cu vârste cuprinse între 18 şi 65 de ani, rezidente în mediul urban şi rural şi utilizatoare de internet.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Ascultati rubrica Minutul de viitor, în fiecare zi de luni, la ora 9:20, în emisiunea ”Bună dimineața, Transilvania!”, pe frecvențele 102,9 FM / 98,9 FM /94,9 FM-Borsec și online pe www.radiomures.ro.