România va putea avea drumuri pentru bicicliști

Publicat de MIRELA ROTAR, 18 martie 2022, 13:52
Un proiect de lege care a trecut de votul parlamentarilor, iar acum este pe masa președintelui Iohannis pentru promulgare, prevede construirea drumurilor pentru bicicliști care, spre deosebire de pistele pentru biciclete au cu totul alt regim, pot urma o șosea sau pot fi construite independent de acestea, și vor avea norme precise pentru construcție.
După importanța lor, drumurile pentru cicliști pot fi de interes național, județean sau local, vor avea minim două benzi de circulație, fiecare având o lățime de minim 1,20 metri.
Drumurile de interes național pentru cicliști traversează minim două județe, iar legea prevede și o procedură simplificată pentru exproprierea terenurilor.
Co-inițiatorul legii, deputatul UDMR de Sibiu, Benedek Zakariás:
Peste tot în Europa există aceste drumuri care leagă localități, care sunt bine venite pentru turiști. De exemplu, în zona de sud a Transilvaniei există foarte multe biserici fortificate, și ne-am gândit că aceste locuri, aceste zone, se pot lega nu prin piste de biciclete, ci efectiv prin drumuri. Am introdus 3 tipuri de drumuri, drumuri naționale, drumuri județene, respectiv drumuri locale. Am stabilit ca lățimea unui sens să fie de minim 1,2 metri, pentru că s-au mai construit, s-au mai făcut niște piste de biciclete la noi și, când vine cel din față, celălalt trebuie să se dea jos de pe bicicletă, având în vedere că sunt de 90 centimetri, 80 sau maxim un metru.
Legea era necesară și pentru derularea proiectelor cu fonduri din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), care prevede sume considerabile pentru pistele sau drumurile de biciclete.
În plus, Ministerul Dezvoltării a alocat o anumită sumă de bani pentru fiecare localitate, din care autoritatea locală poate decide dacă vrea să construiască piste de biciclete.
Raluca Creț