România va deţine, în premieră, în prima jumătate a anului, preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene
Publicat de Corina Muntean, 1 ianuarie 2019, 11:13 / actualizat: 1 ianuarie 2019, 13:22
Preluarea mandatului va fi marcată, pe 10 ianuarie, de vizita, la Bucureşti, a Colegiul Comisarilor de la Bruxelles, iar pe agendă sunt multe dosare de gestionat, printre care Brexitul, alegerile europarlamentare sau viitorul buget multianual. Un moment cheie al preşedinţiei îl constituie summitul informal de la Sibiu, din 9 mai.
În mesajul său de Anul Nou preşedintele Klaus Iohannis îi îndeamnă pe români să demonstreze că ţara noastră este implicată în consolidarea proiectului european:
Deschidem o nouă pagină a istoriei naţiunii noastre şi ne revine nouă responsabilitatea de a lăsa generaţiilor viitoare o democraţie puternică şi o ţară dezvoltată. Să construim, aşadar, împreună următorul secol de existenţă a României, cu mult curaj, implicare civică şi ataşament ferm faţă de valorile statului de drept. 2019 este anul în care ţara noastră va deţine, pentru prima dată, preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. Să valorificăm această oportunitate şi să dovedim că România este implicată cu seriozitate în consolidarea proiectului european. La mulţi ani şi un An Nou fericit tuturor!”
La rândul său, premierul Viorica Dancilă spune în mesajul de Anul Nou că România este pregătită să preia de astăzi, preşedinţia Consiliului Uniunii Europene şi îşi exprimă speranţa că acest proiect îi va uni pe români:
Privim cu încredere spre noul an şi cu mulţumirea că măsurile pe care le-am luat au adus o viaţă mai bună românilor. Veniturile pensionarilor şi salariaţilor au crescut consistent, iar în economie au fost create peste 100.000 de noi locuri de muncă. Scopul nostru este unul clar: o creştere economică sustenabilă şi investiţii majore, care să aducă un trai mai bun pentru cât mai mulţi cetăţeni, dar şi o Românie demnă şi mândră. Dragi români, preluăm preşedinţia Consiliului UE pentru următoarele şase luni. Este un proiect de ţară care trebuie să ne unească – instituţii ale statului, forţe politice şi societate civilă, pe toţi românii, oriunde s-ar afla. Vă urez tuturor linişte, sănătate şi belşug în noul an! La mulţi ani, români, oriunde v-aţi afla!”