România va avea încă zece companii incluse în indicii MSCI

Publicat de Corina Muntean, 18 august 2023, 11:20
În goana pentru reechilibrarea deficitului bugetar și reînscrierea în limitele acceptate de Bruxellles, guvernanții plănuiesc măsuri care vor afecta piața de capital și vor descuraja investitorii. Asta, în condițiile în care Bursa Română de Valori plănuiește din septembrie să includă alte 10 companii în indicii MSCI.
România va avea încă zece companii incluse în indicii MSCI, începând cu 1 septembrie 2023, consolidându-şi astfel prezenţa la 22 de companii, a anunţat recent conducerea Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Indexul MSCI – Morgan Stanley Capital International – este conceput pentru a reprezenta performanțele acțiunilor companiilor mari și mijlocii la bursă.
În urma revizuirii trimestriale a indicilor, realizată de furnizorului global de indici MSCI, în luna august, România include alte zece companii în indicii MSCI Frontier IMI (Investable Market Indices) şi MSCI Romania IMI , care cuprind companii din toate categoriile de capital: mici, mijlocii și mari. Aceste companii sunt: Aquila Part Prod (AQ); Arobs Transilvania Software (AROBS); Bittnet Systems (BNET); Bursa de Valori Bucureşti (BVB); Conpet (COTE); Purcari Wineries (WINE); Safetech Innovations (SAFE); Simtel Team (SMTL); Sphera Franchise Group (SFG) şi Transport Trade Services (TTS).
Totodată, şase companii deja incluse în indicii MSCI vor fi promovate de la Small Cap la Mid Cap/Large Cap şi vor face parte din indicii MSCI Frontier şi MSCI Romania, dublând, astfel, numărul de companii româneşti incluse în aceşti indici la 12.
Cele şase companii sunt: Electrica (EL); MedLife (M); One United Properties (ONE); Teraplast (TRP); Transelectrica (TEL) şi Transgaz (TGN).
În indicii MSCI pentru Pieţe de Frontieră, România mai este reprezentantă de Banca Transilvania (TLV), BRD Groupe Societe Generale (BRD), Hidroelectrica (H2O), Nuclearelectrica (SNN), OMV Petrom (SNP) şi Romgaz (SNG).
Potrivit lui Adrian Tănase, director general al Bursei de Valori Bucureşti, creşterea prezenţei României în indicii MSCI este un nou semnal pozitiv pentru piaţa locală, care încă este încadrată ca Piaţă de Frontieră de către furnizorul global de indici, având circa 160 de mii de investitori.
Perspectivele pozitive ale BVB ar putea fi însă subminate de dorința guvernanților de a crește de la 8 la 10 % nivelul impozitării dividendelor. În această situație impozitul ar fi similar cu cel pe dobanzile la termen de la bănci astfel încat migrarea dinspre depozite spre bursă ar fi descurajată suplimentar.
Analiștii de la Conso.ro precizează că „dacă ordonanța de Guvern aflată acum în stadiul de proiect ar fi adoptată fără modificări, cei care dețin acțiuni vor trebui să își facă socotelile pe termen și mai lung, încercând să ignore de-acum oscilațiile periodice ale pieței”.
Autor: Virgil Natea
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg. Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.