România, Ungaria şi Slovacia au înregistrat în noiembrie cele mai ridicate rate anuale ale inflaţiei din Uniunea Europeană
Publicat de Corina Muntean, 20 decembrie 2019, 10:59 / actualizat: 23 decembrie 2019, 10:57
Și dacă vom trage linie, probabil că la finele lui decembrie situația se va păstra. De altfel rata prognozată a inflație pe anul în curs are toate șansele să fie depășită, dat fiind că de sărbători, cum știm bine, la noi românii prețurile nu cresc ci scad.
Rata anuală a inflaţiei în zona euro a fost în noiembrie de 1%, în creştere față de 0,7% în luna octombrie, şi de 1,3% în Uniunea Europeană, în creştere faţă de 1,1% luna precedentă. În contextul general al majorării prețurilor, România, Ungaria şi Slovacia se detașează prin faptul că au înregistrat cele mai ridicate rate ale inflaţiei din UE, arată datele publicate zilele acestea de Oficiul European de Statistică (Eurostat). Ratele înregistrate luna trecută în România (3,8%), Ungaria (3,4%), Slovacia (3,2%) şi Cehia (3%) sunt cele mai ridicate din cadrul UE. La polul opus cele mai scăzute rate ale inflației s-au consemnat în Italia şi Portugalia (ambele cu 0,2%) şi în Belgia (0,4%). Comparativ cu luna octombrie, inflaţia anuală a scăzut în cinci state membre, a rămas stabilă în două şi a urcat în 20 de ţări membre. Conform acestor cifre, inflaţia din zona euro este tot mai departe de obiectivul ţintă al Băncii Centrale Europene (BCE), respectiv o creştere a preţurilor mai mică, dar apropiată de 2%. În noiembrie 2018, rata inflaţiei în zona euro se situa la 1,9% iar în UE la 2%. În schimb, în România BNR estimează pentru T4 o rată a inflației mai mare decât în T3, de 3,8 % deși ținta era de 2,5 %, ceea ce ar duce la o inflație anuală situată aproape de valoarea de 3,7 – 3,8 %, peste așteptările guvernanților și estimările optimiste ale economiștilor. Practic inflația în România va fi de cel puțin 3 ori mai mare decât media europeană, iar valoarea ei se va reflecta în creșterea prețurilor bunurilor de consum și serviciilor cu impact direct asupra nivelului de trai. Servicii și produse mai scumpe înseamnă, automat cheltuieli mai mari și economii mai puține sau deloc pentru cetățeni. Și nu este un motiv de încântare, ca pe final de an, să aflăm că toate majorările de pensii și salarii duse până la capăt de executiv nu vor cântări în buzunarele noastre cât o face inflația anului 2019. Cadoul de Crăciun este mereu prea costisitor și nu ni-l permitem majoritatea dintre noi, într-o societate atât de dezbinată în idei și fapte și profund nedreaptă în recompensarea pe merit a contributorilor.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg.Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, 94,9 FM-Borsec, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.
sursa: Eurostat