România stă pe marginea prăpastiei
Publicat de Corina Muntean, 5 septembrie 2023, 09:52
Remedierea situaţiei poate şi ar trebui să pornească de la anularea, cât mai rapidă, a facilităţilor fiscale, crede un expert al Băncii Naționale a României. Situația e cu atât mai gravă, cu cât este tot mai dificil să se renunțe la facilități în contextul presiunilor sindicale de ultimă oră.
România a ajuns într-o situaţie deosebit de critică, în condiţiile în care stocul datoriei publice a trecut de 50%, deficitul din 2023 este de 6% din PIB şi ‘creşte precum Făt Frumos’, astfel că PNRR riscă să devină cea mai formidabilă oportunitate – ratată, arată, Eugen Rădulescu, fost director la Direcţia stabilitate financiară în cadrul Băncii Naţionale a României, în prezent consilier al guvernatorului. Potrivit acestuia, ratarea PNRR (unde pensiile speciale sunt un punct deosebit de sensibil) şi creşterea în continuare a deficitului public vor închide pieţele financiare pentru ţara noastră. Ceea ce înseamnă că ne vom împrumuta mai scump, iar costul vieții ar putea fi greu de suportat de categoriile aflate în dificulatate.
„Atunci, deficitul va fi acoperit aşa cum o fac ţările-paria: prin scăderea brutală a consumului, creşterea la cer a impozitelor, recesiune economică drastică şi de durată, deprecierea monedei naţionale. Nu suntem acolo. Încă. Este timp pentru un program raţional şi comprehensiv de restabilire a viabilităţii bugetului. Întrebarea este dacă avem oameni politici cu înţelepciunea de a ataca problemele de la rădăcină, cu rezultate de durată.”, se întreabă Rădulescu.
În opinia sa, „remedierea situaţiei poate şi ar trebui să pornească de la anularea, cât mai rapidă, a facilităţilor fiscale acordate cu diverse scuze, dar care în final au făcut praf orice logică a politicii fiscale”. El consideră că „este de adoptat fără întârziere un regim al taxei pe valoarea adăugată (TVA) mult simplificat, cu doar două cote (19%, cota standard, şi 9% numai pentru produsele alimentare, fără zahăr, băuturi şi dulciuri) şi fără excepţii”. Potrivit acestuia, următoarea pe listă este exonerarea de la plata unor impozite şi taxe pentru anumiţi salariaţi: pentru cei din IT, pentru constructori, pentru agricultori, pentru cercetători şi alte categorii.
Eugen Rădulescu mai consideră că, pe locul al treilea ar trebui să fie eliminarea facilităţii fiscale pentru „ceea ce în mod abuziv se intitulează microîntreprindere”, în număr de peste 720 de mii, anul trecut. Când «microîntreprindere» s-a numit şi ceva care are venituri de 1 milion de euro pe an, ba se poate să aibă şi «fraţi» cu acelaşi proprietar sau cu soţul/soţia/fiul proprietarului, avem de-a face cu o evidentă formă de «optimizare fiscală», menționează expertul BNR.
În fine, în opinia sa, nu trebuie pierdute din vedere nici optimizările fiscale realizate prin angajări mascate sub forma de colaborare, respectiv persoane fizice autorizate sau profesii liberale și mi ales pensiile speciale, o cheltuială bugetară copleșitoare.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg. Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.