România şi Ungaria intenţionează să-şi dezvolte colaborarea în mai multe domenii, unul dintre cele mai importante fiind energia
Publicat de Rotar Mirela, 21 decembrie 2024, 09:20
Premierii Marcel Ciolacu şi Viktor Orban au discutat, ieri, la Bucureşti despre aceste oportunităţi în contextul recentei aderări depline a ţării noastre şi a Bulgariei la spaţiul Schengen.
Premierii român, Marcel Ciolacu şi maghiar, Viktor Orbán, au discutat astăzi la Bucureşti despre dezvoltarea relaţiei dintre statele lor, în contextul recentei integrări a României în spaţiul Schengen. Ţara noastră mulţumeşte Ungariei pentru ajutorul acordat în integrarea în spaţiul Schengen, iar dacă această integrare va duce la creşterea pe an cu 2% a PIB-ului românesc, acest lucru se va vedea şi în economia maghiară, care este poarta prin care produsele româneşti ajung pe pieţele europene, a subliniat premierul Marcel Ciolacu. El a mai spus că a discutat cu Viktor Orbán despre modul în care ţările noastre pot să-şi promoveze interesele comune în regiune:
,,Am discutat astăzi cu premierul Orbán despre cum putem să ne promovăm şi mai bine interesele noastre economice în regiune. Aşa cum am discutat în trei şi cu preşedintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, obiectivul nostru principal este de a concretiza această relaţie în proiecte majore, cu efecte directe asupra cetăţenilor noştri. Ungaria este unul dintre cei mai importanţi parteneri comerciali ai României, dar trebuie să găsim noi oportunităţi pentru a creşte schimburile economice şi investiţiile reciproce. În acest sens, am vorbit cu premierul Orbán inclusiv despre modul în care putem să acţionăm în comun la nivelul Uniunii Europene pentru a creşte competitivitatea economiilor noastre. Punctual, am discutat azi şi despre proiectele comune de infrastructură şi interconectare, care să susţină la rândul lor dezvoltarea economică.”
Premierul ungar Viktor Orbán a amintit că Ungaria demult era interesată ca România să adere în Spaţiul Schengen, iar de la 1 ianuarie vom avea 22 de puncte de trecere a frontierei între ţările noastre, în loc de 12, câte sunt acum. El a reamintit că din punct de vedere energetic, România este extrem de importantă pentru Ungaria:
,,Din punct de vedere energetic, România este extrem de importantă pentru Ungaria. Anul trecut, prin dumneavoastră am putut să cumpărăm 1,75 de miliarde de metri cubi de gaze, care, împreună cu cele care au venit prin conducta de sud, au acoperit necesarul de gaze al Ungariei, lucru pentru care vă mulţumesc, domnule prim-ministru. De asemenea, România mai este şi o ţară de tranzit foarte importantă din punct de vedere energetic şi pe măsură ce se blochează colaborarea în acest domeniu cu Ucraina, cu atât mai importantă devine colaborarea energetică cu România. De aceea, am discutat împreună ca în domenii strategice, ţările noastre să-şi aprofundeze colaborarea.”
De asemenea, cei doi premieri au analizat cele mai recente evoluţii de securitate din regiune şi viitorul relaţiilor transatlantice, într-un complex global marcat de provocări economice, sociale şi politice.
Sursa: RRA