România se poate relansa prin tehnologia digitală

Publicat de Corina Muntean, 2 ianuarie 2019, 11:30 / actualizat: 3 ianuarie 2019, 15:05
Vă întrebați care ar putea fi industria care ar putea fi cea mai profitabilă, cu cea mai mare creștere în 2019 și anii ce vor urma, în România dar și pe mapamond?
Este vorba de industria IT, cea care ar putea da un nou imbold României, aducând mai multă prosperitate cetățenilor ei. PIB-ul Romaniei ar putea crește în următorii 6-7 ani cu până la 42 de miliarde de euro dacă s-ar dezvolta accelerat sectorul economiei digitale. Un raport recent publicat de Start-up cafe analizează ce motoare noi de creștere economică ar putea fi folosite pentru dezvoltarea mai rapidă a economiilor din Europa Centrală și de Est și scoate în evidență acest atu al României. Însă raportul privind Indicele economiei și societății digitale (DESI) pentru anul 2018, plasează România pe ultimul loc Uniunea Europeană. Motivul este că țara noastră nu utilizează eficient fondurile europene în special pentru a reduce decalajul digital dintre mediul urban și rural.
În ce privește digitizarea, Romania încheie anul 2018 cu progrese lente în ce privește cheltuielile sectorului guvernamental și ale companiilor pe produse hardware, software și soluții de telecomunicații, dar și în privința creșterii comerțului electronic și a valoarii echipamentelor digitale cumpărate offline. Pe de altă parte, au fost înregsitrate progrese la cinci capitole ce țin de digitizarea economiei și a societății, în general: conectivitate, capital uman, utilizarea de către cetățeni a conținutului, comunicațiilor și a tranzacțiilor online, digitizarea întreprinderilor și comerțul electronic și serviciile publice digitale: e-guvernarea și e-sănătatea.
În raportul DESI, Romania este plasată în grupul țărilor cu performanțe scăzute alături de Grecia, Bulgaria, Italia, Polonia, Ungaria, Croația, Cipru și Slovacia. Raportul McKinsey & Company privind oportunitățile de dezvoltare digitală pentru Romania arată însă că digitizarea ar putea deveni următorul motor de creștere economică pentru Romania și, pe un scenariu ambițios de dezvoltare digitală accelerată, până în 2025, sectorul economiei digitale ar putea ajunge la 20% din Produsul Intern Brut (PIB).
Într-un scenariu de dezvoltare normală, contribuția economiei digitale în Romania ar fi doar de 18 miliarde euro, adică doar 12% din PIB. Pentru a ajunge să producem 42 de miliarde de euro în următorii ani ar trebui să se digitalizeze serviciile din sectorul public (în servicii online). Să se investească în educația tehnologică și recalificarea digitală a forței de muncă să se îmbunătățească ecosistemul de startup-uri și oportunitațile de inovare digitală și să se treacă la automatizarea activităților. Nu în ultimul rând, ar trebui ca statul român să stimuleze cultura inovării și să asigure un mediu legislativ propice dezvoltării tehnologiei și cercetării tehnologice. Rămâne de văzut dacă o va face sau nu.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg.Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.
Sursa: www.startupcafe.ro