România se clasează pe penultimul loc din punct de vedere al puterii de cumpărare, dar pe primul la impozitare
Publicat de Corina Muntean, 1 februarie 2022, 10:44
O amplă analiză realizată în 45 din cele 52 de state europene, arată că ţara noastră se clasează pe penultimul loc din punct de vedere al puterii de cumpărare, dar pe primul la impozitare. Dincolo de taxele multe și mari și veniturile de mizerie pentru majoritatea românilor din pătura de mijloc și de jos, statistic, salariul mediu net din România este peste cel al ţărilor din Europa de Est şi Sud-Est.
Cu o pondere de 40,85% din valoarea salariului brut, România are cea mai mare taxare pe salarii din Uniunea Europeană, în vreme ce mediana taxării în Europa este de 20,38%, iar țările europene care au cele mai mari salarii medii nete au taxări în preajma acestei medii. Conform unui studiu KPMG din 2019, cea mai mică taxare pe salariu este în Estonia -4,36%.
Într-o amplă analiză privind salariul mediu şi puterea de cumpărare în 45 din cele 52 de state europene, publicată de site-ul de informatii finaciare BVBescu.ro, România se află pe penultimul loc, ca şi putere de cumpărare, dintre ţările din Uniunea Europeană, la o paritatea puterii de cumpărare de 1931 USD. Dar, dacă ne raportăm la ţările din regiune, PPP-ul României este peste valoarea mediană, similară cu ca a Portugaliei, Letoniei şi Ungariei şi peste cea a Federaţiei Ruse.
În schimb, salariul mediu net din România este de 2 ori mai mic faţă de mediana europeană, de 2,5 ori mai mic decât cel ţările care fac parte din Uniunea Europeană şi faţă de cel din ţările din spaţiul Schengen şi de aproape 4 ori mai mic faţă de cel din statele din Europa Occidentală. Cel mai mare salariu mediu, atât brut, cât şi net îl găsim, în prezent, în Elveţia (6272 € brut, 4717 € net).
România are al doilea cel mai mic salariu brut – 1151 Euro şi net – 708 Euro din Uniunea Europeană, însă, la nivel european, România se afla pe locul 30 din 45 state, atât în ceea ce priveşte salariul mediu brut, cât şi salariul mediu net. Salariul mediu net din România este peste cel al ţărilor din Europa de Est şi Sud-Est, peste cel din Federaţia Rusă şi deasupra Bulgariei. Totodată, este apropiat de ţări Central Europene precum Slovacia, Ungaria, Letonia şi Croaţia. Cehia, Lituania, Polonia, Estonia şi Slovenia sunt ţările din fosta Cortină de fier care au cel mai mare salariu mediu net.
Cu excepţia Estoniei, toate ţările din Estul şi Centrul Europei au un salariu mediu net mai mic decât mediana europeană. Inclusiv Grecia, care nu a făcut niciodată parte din grupul ţărilor din Cortina de Fier, se afla sub mediana europeană.
Analizând aceste date am putea concluziona că, deși statistic stăm bine la salariul mediu net, majoritatea românilor o duc rău, pentru că în fapt ei nu iau aceste salarii în mână. În schimb șefii lor, manageri și directori din schemele de personal încărcate la refuz au salarii și de 10 de ori mai mari, ceea ce ajută să dăm bine în statistica europeană.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg.Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.