România se află printre țările europene cel mai puțin deschise față de inovație
Publicat de Corina Muntean, 3 octombrie 2023, 14:28
Deși am urcat două locuri în ierarhia mondială, suntem printre țările europene cel mai puțin deschise față de inovație. În schimb, Elveţia rămâne cea mai inovatoare ţară din lume, alocând sume importante în cercetare și dezvoltare.
Inovatia este adesea definită ca o valoare adăugată produselor și serviciilor dedicate consumatorilor, prin soluții care adresează cerințe noi sau parțial definite ori care adresează vechile cerințe prin modalități noi. Inovația aduce creștere de cotă de piață, creșterea cifrei de afaceri și majorarea profitului. Înseamnă, indiscutabil, o condiție a supraviețuirii dar și dezvoltării în piață a oricărei firme. Și este o necesitate a oricărui stat într-o lume globală în care competiția este tot mai dură. Lucru de care guvernanții noștri nu luat și nu iau seama.
Într-un raport mondial pentru anul 2022 privind inovația, realizat de Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU), țara noastră se situează între ultimele din Europa, depășindu-ne până și Bulgaria.
România ocupă în clasamentul global locul al 47-lea, în urcare cu două poziţii față de anul trecut. Între țările europene foste comuniste, Ungaria se află pe locul al 35-lea, Bulgaria pe poziţia a 38-a, iar Serbia pe locul al 53-lea. Republica Moldova s-a clasat pe cea de-a 60-a poziţie.
Trebuie menţionat că ţările europene sunt în continuare cel mai puternic reprezentate în Top 20. Astfel, Elveţia a fost desemnată încă o dată cea mai inovatoare ţară din lume. Organizaţia Mondială a Proprietăţii Intelectuale (WIPO), una dintre agenţiile specializate ale ONU, a anunţat la Geneva că Elveţia şi-a păstrat prima poziţie în clasamentul comparativ al ţărilor inovatoare, devansând Suedia şi Statele Unite.
Top 10 mondial al inovației este completat de Regatul Unit, Singapore, Finlanda, Ţările de Jos, Germania, Danemarca şi Coreea de Sud. Printre ţările care au înregistrat şi ele performanţe foarte bune în domeniul inovaţiei se numără economii emergente ca India, Indonezia, Pakistan, Uzbekistan şi Brazilia. Acest clasament are la bază 80 de criterii, inclusiv investiţiile, educaţia, cheltuielile guvernamentale pentru cercetare şi dezvoltarea de produse online. În total, 132 de economii au fost analizate. Ultimele locuri din clasament sunt ocupate de Burundi, Irak şi Guineea.
Cu toate perfomanțele înregsitrate, WIPO consideră că scăderea semnificativă a capitalului de risc angajat ar putea avea consecinţe negative asupra forţei inovatoare în multe ţări. În 2022, capitalul de risc a scăzut cu 40% în raport cu anul precedent, o tendinţă care s-a agravat în prima jumătate a anului 2023, când a fost înregistrată o scădere de 47% în raport cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Principalul motiv ar fi, potrivit lui Daren Tang, directorul general al WIPO, creşterea ratelor dobânzilor sau ”sfârșitul banilor ieftini”.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg. Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.