România s-a îndatorat financiar pentru încă 30 de ani
Publicat de Corina Muntean, 8 aprilie 2019, 10:52
Ministerul de Finanţe a reușit să încaseze trei miliarde de euro aferenţi emisiunii de euroobligaţiuni lansate luna trecută pe pieţele internaţionale. Emisiunea a fost realizată în trei tranşe, din care 1,15 miliarde de euro, cu maturitatea de şapte ani şi cu o dobândă de 2%, 500 milioane euro cu maturitatea de 15 ani şi cu dobânda de 3,5% şi 1,35 miliarde de euro cu maturitatea de 30 ani şi dobânda de 4,6 %. Emisiunea a fost suprasubscrisă de peste 2,5 ori, un număr de 450 de investitori participând în tranzacție. S-a remarcat mai ales prezența substanțială a celor din SUA, dar și calitatea acestora, mare parte fiind investitori instituționali, informează Ministerul Finanțelor.
Conform ministerului, tranzacția a reprezentat o premieră în primul rând prin lansarea celei mai lungi maturități pentru o emisiune de euroobligațiuni pe piața euro, respectiv tranșa de 30 de ani, iar apoi prin obținerea celor mai reduse prime de emisiune raportat la nivelul cotațiilor din piața secundară. Tranzacția face parte din planul de finanțare de pe piețele externe aferent anului 2019, valoarea sumelor planificate a fi atrase în acest an este estimată la 4,25 de miliarde de euro. Potrivit Ministerului de Finanţe, suma va consolida rezerva existentă în trezoreria statului, dar opoziția și unii analiști critică acest împrumut. Fostul premier, Victor Ponta spune că împrumutul are cel mai mare cost din istoria României și că vom fi nevoiți să plătim o dobândă de 2,2 miliarde pe parcursul creditului, ceea ce ridică suma de plată la 5,2 miliarde de euro. Potrivit acestuia împrumutul nu este destinat investițiilor ce vizează dezvoltarea țării ci acoperirii necesarului de cheltuieli curente, adică pentru pensii, salarii și alte drepturi bănești.
Ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, consideră că împrumutul a fost un succes care demonstrează faptul că România se bucură de încredere pe termen lung. El a mai spus că Executivul a decis să se împrumute în primul trimestru la această dobândă, pentru ca apoi, în cazul unor costuri joase, să se poată împrumuta pentru anul următor. Numai că criticii împrumutului subliniază nivelul mult prea ridicat al dobânzii, în comparație cu alte împrumuturi similare. De pildă, aproximativ în aceleași condiții, adică obligațiuni pe 30 de ani, la o sumă aproape similară, Franța s-a împrumutat cu o dobândă de 1,46%, pe când România cu 4,6 %, dobândă la plata în euro. Este o dobândă de peste 3 ori mai mare.
Chiar dacă vorbim de același context financiar internațional, orientarea investitorilor către obligațiuni de stat, diferă încrederea pe care o acordă investitorii celor două economii. O încredere care lipsește tot mai mult, României.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg.Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.
Sursa: www.rador.ro