România riscă infringementul pentru legea celor 51% produse autohtone

Publicat de radiomures, 16 decembrie 2016, 21:29
România riscă să fie sancţionată de Comisia Europeană, din cauza definiţiei lanţului scurt de aprovizionare din legea românească.
Potrivit definiției este vorba despre un lanţ care implică un număr limitat de operatori economici angajaţi în activităţi de cooperare şi dezvoltare economică la nivel local şi regional, precum şi relaţii strânse între producători, procesatori şi comercianţi.
Noul Parlament ar putea modifica legea.
Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, apreciază că România ar avea două soluţii pentru evitarea sancţiunii: reducerea cotei de 51% sau demonstraţia că producătorii din Uniunea Europeană nu vor fi discriminaţi:
Dacă am lua stricto senso, repet, după definiţia europeană, ar însemna că înlăturăm dintre consumatori şi producători măcar una din verigi, fie procesatorul, şi atunci producătorula gricol vinde direct consumatorului, fie înlături comerciantul. Or, în această lege nu putem discuta de înlăturarea comerciantului, că tocmai comerciantul era vizat în relaţie. Şi atunci pe cine să înlăturăm? Procesatorul? Nu, pentru că avem produse din lapte, deci e şi procesator. Şi atunci unde e lanţul scurt? S-au forţat puţin lucrurile, sigur, şi în definiţia din lege lanţul scurt este produsul realizat la nivel local şi regional, deci s-a dat o altă intrepretare. Şi de aici dificultatea în ceea ce priveşte relaţia cu Comisia Europeană şi discuţia cu riscul de infringement.
Potrivit legii, comercianţii de produse alimentare au obligaţia ca pentru categoriile carne, ouă, legume, fructe, miere de albine, produse lactate şi de panificaţie să achiziţioneze aceste produse în proporţie de cel puţin 51% din volumul de marfă pe raft, corespunzător fiecărei categorii de produse alimentare, provenite din lanţul scurt de aprovizionare.