România rămâne ţara cu cel mai mare procent de proprietari de locuinţe din UE.
Publicat de Corina Muntean, 5 ianuarie 2022, 10:31 / actualizat: 16 ianuarie 2022, 12:34
Chiar dacă marea masă de români nu se poate lăuda cu bani mulți, are în schimb altceva. România rămâne ţara cu cel mai mare procent de proprietari de locuinţe din UE. Iar locuințele, chiar așa cum sunt ele mici și înghesuite, slab dotate și lipsite de unele utilități, au totuși valoarea lor de piață.
Peste 96% din populaţia României trăia în 2020 într-o locuinţă proprietate personală, acesta fiind cel mai mare procent înregistrat în rândul statelor membre ale Uniunii Europene. Confrom Eurostat, în timp ce la nivelul Uniunii Europene, 69,7% din locuitori deţineau în 2020 locuinţa în care trăiau, în scădere uşoară faţă de 69,8% în 2019, în România tendinţa este inversă. Ponderea celor care trăiesc în locuinţa proprietate personală a crescut ușor de la 95,8% până la 96,1%. În comparație, alte state cu un grad ridicat de proprietate a locuinţei sunt Slovacia (92%) și Ungaria şi Croaţia (ambele cu 91%). Eurostat subliniază că, în majoritatea statelor, cu excepţia Germaniei, procentul celor care deţin locuinţa în care trăiesc este mai mare decât cel al chiriaşilor. În Germania, jumătate (50,4%) din locuitori sunt proprietarii locuinţelor în care trăiesc, în timp ce cealaltă jumătate (49,6%) trăiește într-o locuinţă închiriată. Datele arată și că în cazul Germaniei procentul proprietarilor scade de la un an la altul, în detrimentul chiriaşilor. Alte state unde procentul proprietarilor de locuinţe este redus sunt Austria (55%) şi Danemarca (59%). Ca medie, la nivelul UE, 53% din populaţie trăieşte într-o casă şi 46% într-un apartament, în timp ce restul de 1% trăieşte în alt tip de spaţiu precum casă pe râuri, rulote, etc. Irlanda cu 92% este ţara cu cel mai mare procent de locuitori care trăiesc într-o casă, la polul opus fiind Spania unde 66% din locuitori trăiesc în apartament. În România, 65,9% din locuitori trăiesc la casă şi 34,1% trăiesc în apartament. Însă România este pe ultimul loc în UE când vine vorba de mărimea locuinţei, măsurată după numărul mediu de camere per persoană. În timp ce în UE media este de 1,6 camere pentru o persoană, în România este 1,1 camere pentru o persoană. Cel mai bine la acest capitol stau Malta cu 2,3 camere pentru o persoană, urmată de Belgia şi Irlanda, ambele cu 2,1 camere pentru o persoană. De asemenea, când vine vorba de calitatea locuinței, care poate fi măsurată în mai multe feluri inclusiv prin procentul populaţiei care trăieşte într-o locuinţă aglomerată, România este ţara cu cea mai ridicată rată de aglomerare (45,1%), în timp ce la nivelul UE mai puţin 18% din populaţie trăia în 2020 într-o locuinţă aglomerată, pondere aflată în continuă în scădere. Prețul mediu al unui apartament cu 2 camere în marile orașe a fost în 2020 în România de 90 de mii de euro, în timp ce în Cehia era de 96 de mii, iar în Ungaria ajungea la 125 de mii de euro.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg.Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.