România rămâne pe ultimul loc în UE în ceea ce priveşte timpul în care pacienţii aşteaptă să aibă acces la medicamente de ultimă generaţie
Publicat de MIRELA ROTAR, 11 aprilie 2022, 13:44
Așa arată cel mai recent studiu WAIT, lansat de Federaţia Europeană a Asociaţiilor şi Industriei Farmaceutice.
Inegalităţile în ceea ce priveşte timpul necesar pacienţilor pentru a avea acces la medicamente noi în diferite state membre ale Uniunii Europene sunt în creştere. Sondajul anual WAIT arată că pacienţii din Germania aşteaptă în jur de 133 de zile pentru a avea acces la medicamente noi, în timp ce pacienţii din România sunt nevoiţi să aştepte peste 899 de zile.
În România, din 160 de medicamente inovatoare aprobate de Agenţia Europeană a Medicamentului în perioada 2017 – 2020, doar 38 au fost introduse pe lista celor compensate şi gratuite până la începutul acestui an. Germania a introdus la compensare 147 de medicamente, Italia 127, Slovenia 78, Ungaria 65 şi Bulgaria 49.
Medicamentele inovative introduse în România la începutul acestui an sunt, printre altele, pentru tratarea afecţiunilor neurologice şi Parkinson, ciroză biliară, boli endocrine şi metabolice, boli cronice ale rinichiului, glaucom, boli oncologice şi molecule noi pentru pacienţii cu diabet zaharat.