România, primul loc în lume ca număr de medalii obținute la dans sportiv
Publicat de radiomures, 17 octombrie 2016, 12:23 / actualizat: 17 octombrie 2016, 13:35
Dansatorii români sunt la egalitate cu Italia, urmaţi de dansatorii din Germania.
În cei 25 de ani de la înfiinţarea Federaţiei Române de Dans Sportiv, dansatorii noștri au făcut ca la Campionatele Mondiale şi Europene imnul țării noastre să răsune de 10 ori, obţinând totodată 11 medalii de argint şi 18 de bronz, în 72 de clasări în finale.
Campionii au fost premiaţi sâmbătă la Reghin, în cadrul unei gale aniversare, organizată în paralel cu două competiţii importante, Cupa României şi Cupa Mirona.
Preşedintele Federaţiei Române de Dans Sportiv, Vasile Gliga:
România este pe primul loc alături de Italia în topul mondial al medaliilor de aur cucerite la Campionatele Mondiale din 2016. Pentru România a cântat imnul naţional de peste 8 ori la Campionatele Mondiale din ultimii 5 ani. E un palmares de care suntem mândri. Dansul sportiv a avut o evoluţie progresivă de la an la an, tot mai multe cluburi, tot mai mulţi dansatori, şi s-a creat o bază de selecţie la nivel naţional, avem peste 200 de cluburi la care activează mii de copii, tineri, adulţi şi astfel am avut posibilitatea de a-i alege pe cei mai talentaţi şi am avut susţinerea de la părinţii din toată ţara.”
Începuturile Federaţiei ridică zâmbete în rândul veteranilor, care îşi amintesc primii ani când nu exista nici informaţia necesară pentru performanţă.
Vicepreşedintele FRDS, Costin Mihaiu:
Eram la stadiul de aproape inexistenţă, nu contam, nu ştiam. Dansul sportiv românesc era la un nivel extrem de jos, şi în 25 de ani am ajuns pe primul loc în lume ca număr de medalii. Nu ştiu dacă există un alt sport, poate gimnastica, la un moment dat, să fi oferit asemenea satisfacţii sportului românesc.”
Otto Varga, membru al biroului FRDS, îşi aminteşte că la început nu existau nici regulamentele după care sportivii să se poată antrena:
Era, într-adevăr, foarte greu la început, nu erau informaţiile respective, nu erau atâţia antrenori şi arbitri care veneau să ţină seminarii în România, nu erau regulamente, încet încet s-au făcut regulamentele, s-au făcut pregătiri şi o strategie pe termen mediu şi lung, care a dus la aceste rezultate.”
Campionii au simţit şi ei cum s-a schimbat atitudinea faţă de dansatorii români.
Dacă la început erau priviţi cu indiferenţă, în ultimii ani li se acordă tot mai multă atenţie, a arătat campionul mondial Paul Moldovan:
Pentru noi este o bucurie şi o împlinire să vedem un astfel de eveniment. Federaţia Română de Dans Sportiv a contribuit şi ea la succesul nostru, la câştigarea celor trei titluri de campioni mondiali şi este o împlinire sufletească să vedem că se poate organiza un asemenea eveniment, cu o asemenea promovare a dansatorilor români, cu asemenea rezultate. În ultimii 4 ani, perechile române au reuşit să obţină rezultate internaţionale extraordinare. Avem o mulţime de sportivi talentaţi care vin din spate şi care sunt devotaţi să obţină chiar aurul mondial sau rezultate extraordinare.”
Câteva sute de dansatori şi reprezentanți ai dansului sportiv românesc din întreaga ţară au fost prezenţi la sfârşit de săptămână la Reghin, pentru a participa la cele două competiţii şi la evenimentul festiv dedicat jubileului Federației Române de Dans Sportiv.
Raluca Creţ