România poate scăpa de Rezidențiatul la Medicină doar după negocieri cu UE
Publicat de radiomures, 10 octombrie 2016, 20:01
Aceasta a fost, de altfel o eroare birocratică făcută de România la negocierile de aderare la spațiul european, a declarat pentru Radio Tîrgu-Mureș rectorul UMF, Leonard Azamfirei.
În lipsa promovării examenului de Rezidențiat, absolvenții de Medicină nu pot profesa în România, dar, paradoxal, pot fi medici în alte țări europene.
Rectorul Universității de Medicină și Farmacie din Tîrgu-Mureș, Leonard Azamfirei:
Rezidențiatul este o chestiune mult discutată în România, a fost o eroare pe care România a făcut-o în momentul negocierilor pentru aderarea la UE pe domeniul sănătate. Suntem legați de o legislație europeană care ar fi permis României, dacă ar fi făcut demersurile necesare, să o schimbe într-un mod specific. Paradoxul pe care îl avem este că absolvenții de medicină nu pot profeseze în România, dar pot profesa în altă parte. Soluția este o presiune care trebuie să existe dinspre România spre Uniunea Europeană de a reașeza acest lucru în zona în care este așezată medicina dentară și farmacia. Ei când termină au drept de practică, medicii generaliști nu au, ceea ce este anormal. A fost o greșeală birocratică pe care o plătim acum.”
Problema examenului de Rezidențiat a fost ridicată, la acest sfârșit de săptămână la Tîrgu-Mureș, de șeful Departamentului pentru Situații de Urgență din România, dr. Raed Arafat.
Acesta spune că Rezidențiatul este o chestiune depășită, motiv pentru care România pierde sute de medici anual.
În opinia sa, absolvenții ar trebui admiși automat la Rezidențiat, fără examen:
Eu sunt unul dintre cei care spune că examenul de rezidențiat este o chestie depășită și trebuie să începem să ne gândim la soluții mai ales acolo unde avem lipsă de personal. Dacă nu trece acest prag de examen de Rezidențiat, poate că îl doare capul în dimineața aceea, poate că nu se simte bine, nu trece examenul și atenție, el are diplomă de medic, îl aruncăm în stradă. Și cine îi ia? Vine o țară care îi ia pe toți ăștia, le plătește curs de limbă și îi introduce în rezidențiate, îi bagă în spitale să ajute medicii chirurgi, să ajute medicii anesteziști iar noi nu vrem să-i luăm în spitale.”
Raed Arafat consideră că Rezidențiatul ar trebui să fie un fel de interviu, cu evaluări ale rezidentului la 6 luni, apoi la un an, așa cum se întâmplă în state precum Germania și Ungaria.
Cristina Bulbescu