România poate ajunge la Curtea Europeană de Justiție pe tăieri ilegale de lemn și poluare
Publicat de Corina Muntean, 13 februarie 2020, 20:12
Procedura de infringement a fost declanșată ieri de Comisia Europeană, prin trimiterea unor scrisori de punere în întârziere, care acordă României termene de remediere a deficiențelor.
Prima le interzice întreprinderilor din sectorul lemnului să producă și să introducă pe piața UE produse obținute din bușteni recoltați ilegal, a declarat pentru Radio Târgu Mureș purtătorul de cuvânt al Reprezentanței CE în România, Ștefan Turcu.
Astfel, spune oficialul, România trebuie să respecte și să aplice directivele UE privind habitatul și păsările din cadrul siturilor Natura 2000:
De ieri, autoritățile au la dispoziție o lună să verifice operatorii și să aplice sancțiunile corespunzătoare. Apoi, constatăm inconsecvențe în legislația națională, adică autoritățile nu au cum să verifice cantități mari de lemn recoltat ilegal și faptul că nu evaluează în prealabil impactul asupra habitatelor protejate. Dacă după o lună, autoritățile române nu răspund sau Comisia nu consideră că răspunsul este suficient, CE are dreptul să treacă la pasul următor – avizul motivat, prin care Comisia va mai da un termen de 2-3 luni. Iar dacă nici la acest pas Comisia nu e mulțumită de răspunsul pe care îl primește, se poate ajunge în fața Curții Europene de Justiție.
A doua scrisoare trimisă de Comisia Europeană României, Greciei și Maltei, se referă la adoptarea unui program național de control al poluării atmosferice.
Revine purtătorul de cuvânt al Reprezentanței CE în România, Ștefan Turcu:
În temeiul directivei de reducere a emisiilor naționale de anumiți poluanți, care a stat la baza acestei declanșări a infringementului – de exemplu emisiile atmosferice antropice de dioxid de sulf, oxizii de azot, compușii organici volatili nemetalici, amoniacul și celebrele particule fine în suspensie – statele sunt obligate să elaboreze, să adopte și să pună în aplicare aceste programe. Statele au la dispoziție două luni pentru a comunica Comisiei planurile, în caz contrar, Comisia poate decide să trimită autorităților un aviz motivat, și dacă nici la acest aviz consideră că nu primește un răspuns adecvat, atunci în ultimă instanță, Comisia se poate adresa Curții Europene de Justiție.
Directorul Agenției pentru Protecția Mediului Mureș, Dănuț Ștefănescu, apreciază că cele două avertizări, tăierile ilegale de păduri și poluarea, se află în legătură directă, iar infringementul Comisiei Europene are de fapt un scop unic.
Încă din acest an este nevoie urgentă de legi noi pentru a preîntâmpina sancțiunile europene:
Uniunea Europeană sesizează în primul rând tăieri ilegale din ariile protejate Natura 2000, unde se distrug plante și animale ocrotite. Ministerul Mediului, Pădurilor și Apelor va trebui să ia măsuri concrete și foarte rapide pentru stoparea acestor tăieri. Apoi, majoritatea aglomerărilor urbane suferă de poluări, cu benzen, cu oxizi de sulf, pe care din fericire acestea nu le avem, și nici oxizii de azot nu au făcut probleme în județul Mureș. În schimb toată țara este lovită de acest praf – salubrizarea, gestiunea deșeurilor, încălzirea rezidențială, circulația autovehiculelor, pentru că avem un parc auto foarte vechi, în special pe motorină, activitățile industriale, toate vor trebui luate într-un cumul și realizate strategii naționale.
Purtătorul de cuvânt al Reprezentanței CE în România atenționează că, în urma propunerilor Comisiei Europene, România poate fi sancționată cu o amendă, calculată pe zile, din momentul în care se consideră că nu respectă directiva, până se ajunge la Curtea Europeană de Justiție.
El apreciază că, în urma adoptării Pactului Ecologic European, estimat să fie finalizat în acest an, sancțiunile vor fi suficient de mari încât să determine orice țară UE să înceteze practicile ilegale ce distrug pădurile și poluează aerul.
Valeriu Russu