România, pe ultimul loc la igiena orală

Publicat de radiomures, 19 martie 2018, 19:28
În timp ce statele europene, mai ales cele nordice, alocă fonduri generoase pentru sănătatea orală și profilaxie, în România această problemă este complet ignorată de autorități, dar și de cea mai mare parte a populației.
Așa se face că țara noastră se găsește pe ultimul loc în Europa la consumul de pastă și periuțe de dinți.
De asemenea, cariile continuă să fie cea mai frecventă afecțiune, deși acestea pot fi prevenite prin disciplină, inclusiv alimentară.
Medicul șef al Ambulatoriului de specialitate al Spitalului de Urgență din Tîrgu-Mureș și directorul Departamentului de Medicină Dentară din cadrul UMF, prof.dr. Mariana Păcurar:
Caria dentară continuă să dețină supremația, deși ca și gravitate există alte afecțiuni. Unul din mijloacele de prevenție este acel periaj, această îngrijire permanentă și continuă a cavității bucale. Există și alte mijloace de prevenție, fluoro-profilaxia dar și o igienă a alimentației cu un consum de brânzeturi, fructe, legume și poate mai puține dulciuri. Dar dacă dăm copilului o bucată de ciocolată ar trebui să i-o dăm o dată, la o singură masă, nu de 5 ori pe zi.”
Târgumureșenii recunosc că au o problemă atunci când vine vorba de prevenția îmbolnăvirilor, însă problema este de natură financiară:
Copiii și adolescenții sunt categoriile cele mai receptive la igiena orală iar un rol determinant îl educatorii, părinții și studenții care fac voluntariat în școli.
Revine prof.dr. Mariana Păcurar:
Există și aceste cabinete școlare, deși puține la număr, și avem și sprijinul educatorilor și, spun eu, al părinților pentru profilaxie. Mai avem apoi facultățile de medicină dentară prin studenți, fie în practică, fie ca voluntari, care ajută în acest proces de educație, de prevenție. Deci, ei sunt realmente un factor de avangardă în lupta împotriva leziunilor carioase, a bolilor parodontale.”
În data de 20 martie este marcată la nivel mondial ”Ziua Sănătății Orale” ce are ca scop creșterea gradului de conștientizare a populației privind importanța menținerii unei stări optime a sănătății orale la orice vârstă.
Tema de anul acesta: „Spune Aaaaa! gândește-te la gura ta, gândește-te la sănătatea ta!”.
Cristina Bulbescu