România pe locul 13 în lume în clasamentul ”suferinței la pompă”

Publicat de Corina Muntean, 15 noiembrie 2018, 10:30
Mai mult de jumătate din prețul carburanților vânduți în România se duce în conturile statului prin taxe și accize încasate. Asta face ca benzina și motorina să fie extrem de scumpe comparativ cu veniturile populației. Potrivit clasamentului ne apropiem de top 10 mondial, în această privință.
Costul vieții în România ar fi mai redus dacă prețurile benzinei și motorienei ar fi mai mici. Numai că de pe urma unor taxe atât de ridicate care se adaugă prețului de rafinare, formând prețul final, își asigură statul bani la buget. Fără acești bani, cam 2,5 miliarde de lei pe lună, nu ar putea fi finanațate o serie de activități și servicii de bază precum sănătatea și educația. În 2008, când barilul de petrol costá peste 140 de dolari ca urmare a declanșării crizei, benzina era în jur de trei lei la pompă. În 2018, prețul barilului este la jumătatea celui de acum 10 ani, dar benzina costă dublu – șase lei.
Așadar, aceste prețuri ridicate la benzină și motorină, când pe plan mondial petrolul e mai ieftin decât acum un deceniu, ne îndreptățesc să considerăm că sunt rezultatul suprataxării. E cumva un cerc vicios. Pe de-o parte ne dorim costuri mai mici, pe de altă parte vrem servicii de calitate ridicată, care trebuie finanțate corespunzător. Probabil că, după atâta timp, ne-am obișnuit cu prețurile ridicate și nu mai reacționăm cum o făceam în trecut. Însă, în statistică ne apropiem, în mod periculos, de top 10 mondial al celor mai scumpi carburanți raportați la venitul mediu zilnic. În prezent, România ocupă locul 13 pe mapamond în așa-zisul top al suferinței la pompă, chiar dacă în trimestrul al treilea al acestui an, prețurile au stagnat.
Concret, din venitul nostru mediu zilnic de 28,13 euro, 4,36% se duce pe un litru de benzină, respectiv 1,23 euro. Țara noastră este flancată de China – care ocupa poziția a 12-a și Argentina, care se află pe 14, cu procente similare din bugetul total alocate cheltuielior cu carburanții. Bulgaria se află pe locul 10, Ungaria pe 19, iar Polonia pe 20. Ierarhia, care este realizată periodic de Bloomberg, face raportarea venitului mediu zilnic al populației unei țări la costul mediu al unui litru de carburant. Cel mai scump carburant raportat la venitul zilnic se află în India, respectiv 22,24 % dintr-un venit mediu de 4,5 euro. Aceasta este urmată de Pakistan și de Filipine. Top 10 mondial demonstrează că populația țărilor sărace are, în general, cele mai mari probleme când vine vorba de a-și permite să alimenteze la pompă. În schimb în Venezuela, chiar dacă săracă, poți face plinul folosind cea mai mică monedă, pentru că un litru de benzina costă… doar un cent! Să ne întoarcem acasă.
Pe drumurile din România circulă la ora actuală aproape 8 milioane de autovehicule, din care jumătate pe benzină și aproape jumătate pe motorină. Revine practic o mașină la 2 adulți. Cam mult. Așa că ar mai fi loc de scumpire câtă vreme nu mai ai loc pe străzi și… trotuare, de atâtea mașini.
Sursa: www.ziare.com
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg.Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.
autor: Virgil Natea
editor: Corina Muntean