România nu va fi puternic afectată de ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană

Publicat de Corina Muntean, 3 februarie 2020, 11:10
Vineri 31 ianuarie, la miezul nopții, Marea Britanie a părăsit blocul comunității europene, după 47 de ani de ”mariaj”. Dacă pentru multe state, acest proces dă bătăi de cap suplimentare la nivel de economii locale, ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeana va afecta doar marginal economia noastră.
Dincolo de aspectul prezenței unei comunități importante de români la studii și muncă în Regat, schimburile comerciale cu britanicii nu sunt atât de importante. Regatul Unit este doar al 9-lea partener comercial al României și ocupă ultimul loc în clasamentul celor mai mari 10 investitori străini. Datele sunt publicate de raportul KeysFin “The BREXIT effect” și arată că în România există peste 1600 companii cu acționariat din Regatul Unit. Dintre acestea, aproximativ 1300 au o pondere directă, majoritară, a investițiilor britanice, care depășește 50% din total. Cifra de afaceri a companiilor controlate direct, majoritar, de investitori din Marea Britanie a fost în 2018 de aproximativ 20 miliarde de lei. Valoarea investițiilor britanice în România a crescut în ultimul deceniu cu 135%, peste pragul de 1,7 miliarde de euro. Totuși, Marea Britanie ocupă ultimul loc în Top 10 investitori străini direcți în România, în 2018. Principalele sectoare în care britanicii au investesc, în funcție de cifra de afaceri, sunt: industria prelucrătoare (10,2 miliarde de lei, reprezentând 51% din total), comerțul (3,9 miliarde de lei și 20% din total) și IT&C (2,3 miliarde de lei, cu 11% din total). Ca loc de desfășurare a businessului, cei mai mulți investitori britanici din România aleg Capitala. Afacerile britanice în București au o cifră de afaceri cumulată de peste 9,4 miliarde de lei, adică aproximativ 47% din total. Următoarele județe în clasamentul celor mai mari investiții britanice directe sunt: Cluj (1,6 miliarde de lei și 8% din total) și Timiș (1,3 miliarde de lei și 7% din total). În 2018, companiile locale controlate de investitorii britanici au avut peste 50.000 de angajați, iar cheltuielile acestora cu personalul au ajuns la 4 miliarde de lei. În același an, am înregistrat cel mai bun rezultat în ceea ce privește evoluția balanței comerciale, cu un surplus comercial de 1,1 miliarde de euro (exporturi minus importuri), în raport cu Marea Britanie. Cu toate acestea, valoarea comerțului dintre cele 2 state reprezintă doar 3% din totalul comerțului internațional al României. În Marea Britanie trăiesc oficial peste 328.000 de cetățeni români, care trimit anual în țară sute de milioane de lire. Nu se știe câți dintre ei vor mai primi statutul de rezident pentru a-și putea continua activitatea după Brexit, chiar dacă negocierile privind libera circulație a persoanelor alături de libera circulație a bunurilor vor continua.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg.Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, 94,9 FM-Borsec, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.
sursa: www.keysfin.com