România nu își produce biocombustibilul de care are nevoie

Publicat de Hategan Raul, 7 aprilie 2022, 22:53 / actualizat: 8 aprilie 2022, 7:33
În contextul în care politicile verzi ale Uniunii Europene obligă folosirea biocombustibilor inclusiv în rezervoarele avioanelor, pe piață va exista o cerere crescută de astfel de produse.
Acestea se pot obține foarte ușor din ulei alimentar folosit, prin reciclare și procesare la rafinării, însă activitatea în domeniu este foarte scăzută.
În prezent, procentul de biocombustibil din carburanții de la pompă este mic, dar va continua să crească, iar producția autohtonă este mult prea scăzută, a declarat, pentru Radio Tg Mureș, președintele Asociației pentru Energie Inteligentă, Dumitru Chisaliță:
În primul rând, ulei alimentar utilizat poate fi folosit pentru a crea biodiesel care se introduce obligatoriu în rezervoarele noastre, fiecare litru de motorină are 7% biodiesel, în curând vom trece la 10% iar ținta va crește în permanență până în 2050. Astăzi, 90% din acest biodiesel noi îl importăm.
În domeniu este nevoie de legislație și un sistem de colectare bun. Revine Dumitru Chisaliță:
Ne trebuie o legislație care să încadreze uleiul ca deșeu care trebuie separat, astăzi aceasta nu există, aruncarea sa la canal trebuie interzisă și avem nevoie de un sistme de colectare eficient. Vorbim de recipienți închiși ermetic care să fie preluat de o firmă de procesare a deșeurilor pentru ca apoi să fie predat rafinăriilor care îl pot transforma într-un bun vandabil.
Conform studiilor, fiecare litru de ulei care ajunge în pânza freatică poate polua 1 milion de litri de apă, iar românii consumă aproximativ 170.000 de litri de ulei pe an, din care un procent foarte mic ajunge la centrele de reciclare.
Vlad Todoran