România nu a reuşit să obţină, prin PNRR, fonduri pentru investiţii în tehnologii de exploatare forestieră
Publicat de Andrei Borz, 17 februarie 2023, 18:36
România nu a reuşit să obţină, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, fonduri pentru investiţii în tehnologii de exploatare forestieră care să protejeze mediul.
Ministrul de resort, Tanczos Barna, susţine că reprezentanţii Comisiei Europene au refuzat să aloce bani în acest sens, din cauza problemelor cunoscute care există în ţara noastră în ceea ce priveşte respectarea legislaţiei în domeniul pădurilor.
Potrivit ministrului mediului, România s-a luptat în 2021, ca în sectorul forestier să fie prevăzute prin PNRR, sume pentru instalațiile și utilajele forestiere prietenoase cu mediul.
Tánczos Barna:
Dar datorită faptului că unii și-au bătut joc de această breaslă și au ras, au bărbierit munți întregi și au tăiat pădurile și au avut o credibilitate egală cu zero la nivelul UE, răspunsul a fost: nu finanţăm hoți. Motiv pentru care în PNRR, avem exact zero euro, zero lei pentru tehnologii prietenoase cu mediul, cu consecințe grave pentru că exploatarea forestieră se face și astăzi, este inevitabil și dacă nu avem utilaje noi, moderne și n-avem finanțare, este foarte greu să ridicăm nivelul de ambiție în ceea ce privește protecția mediului.
În lipsa finanțării, responsabilitatea pentru exploatarea forestieră în acord cu mediul, revine celor care o practică, spune Tánczos Barna.
Tánczos Barna:
Este nevoie, pe de o parte, de implicare din partea fermierilor, agenților economici care lucrează în domeniu, dar e nevoie și de finanțare, și de credibilitate acasă și peste hotare, credibilitate care cred că se poate recăpăta prin persevență și date concrete și atunci și mediul înconjurător o să fie mai bine protejat.