România, nepregătită să asigure protecția datelor personale
Publicat de Corina Muntean, 28 ianuarie 2018, 13:09 / actualizat: 29 ianuarie 2018, 14:03
Este concluzia la care a ajuns Bogdan Crainicu, directorul compartimentului de servicii și suport IT din Universitatea ”Petru Maior” Tîrgu-Mureș. Astăzi, cu prilejul Zilei europene a protecţiei datelor personale, el atrage atenția că din 25 mai intră în vigoare noul regulament european, în domeniu. El amintește că legea a fost dată în 2016, deci atât statul, cât și persoanele juridice și fizice au avut suficient timp la dispoziție spre a se pune la punct.
Bogdan Crainicu:
Nu doar instituțiile publice ci și unele companii, care de-abia acum încep să analizeze regulamentul și să încerce să intre în legalitate până în mai. Nu se știe cine va fi autoritatea care va supraveghea, va face controale, deci și din punctul de vedere al statului, lucrurile sunt în ceață.”
Pentru că totul pornește de la un aspect de culturalizare a utilizatorului, gândiți-vă la rețelele de socializare, ce frecvent este la ora actuală furtul de identitate, mai ales la datele medicale.
Atitudinile cetățenilor sunt diferite în privința protecției datelor, unii preferă să folosească telefoanele mobile obișnuite, fără acces la internet, alții nu știu și nu-i interesează subiectul.
Desigur, sunt și utilizatori de telefoane inteligente care au un program de protecție, însă majoritarea își instalează variantele gratuite, pentru ei este important să nu aibă grija lor, să ruleze automat:
Potrivit noului regulament european, companiile private care nu vor numi un responsabil cu protecţia datelor, pot fi sancţionate cu până la 10 milioane de euro.
În sectorul public sancţiunile urmează să se stabilească prin intermediul unei legi naţionale.
Valeriu Russu