România îşi consolidează poziţia pe harta investiţională europeană
Publicat de Corina Muntean, 27 decembrie 2023, 10:03 / actualizat: 27 decembrie 2023, 11:18
Țara noastră este tot mai interesantă pentru investitorii străini, atrăgând numeroase proiecte mai ales în domeniul IT și energetic. Practic, analiștii constată că România demonstrează o remarcabilă rezilienţă economică şi un grad ridicat de atractivitate pentru investiţii, conform EY.
România a înregistrat o creştere de 86% a numărului de proiecte cu investiţii străine în 2022, ceea ce o situează pe locul al 15-lea în rândul celor mai atractive destinaţii europene pentru investiţii. Faţă de anul 2021, țara noastră este în urcare cu şapte locuri, potrivit unui studiu realizat de compania de consultanţă EY România.
„Deşi România nu este izolată de turbulenţele economice şi geopolitice globale, ea a dat dovadă de o rezilienţă mai mare decât ţările vecine şi a înregistrat o redresare accentuată a investiţiilor străine începând cu 2020. Investițiile Străine Directe – ISD- au totalizat 10 miliarde de euro în 2022, o creştere de 12,3% faţă de recordul de 8,9 miliarde de euro din anul precedent. Chiar dacă țara noastră rămâne încă în urma Poloniei şi a Serbiei în rândul pieţelor din Europa Centrală şi de Est, investitorii se declară mai încrezători în perspectivele de evoluţie, iar 63% dintre cei intervievaţi au spus că intenţionează să investească în România în 2023, faţă de 53% la momentul sondajului din 2022”, conform studiului de atractivitate EY România, efectuat în prima parte a acestui an.
Potrivit consultanţilor, această încredere sporită s-a reflectat şi în faptul că aproape de două ori mai mulţi lideri de business au spus că intenţionează să investească peste 100 milioane de euro în 2023 (14%) în România, aproape dublu faţă de anul trecut (7%). Majoritatea (72%) au rămas, totuşi la intenţia de a investi mai puţin de 10 milioane de euro.
Cu o creştere impresionantă a investiţiilor străine directe, ţara noastră se afirmă ca un pol esenţial pentru investitori, oferind oportunităţi excelente în sectoare cheie, precum tehnologia, sustenabilitatea şi energiile regenerabile. Acesta este momentul ca România să-şi consolideze poziţia pe harta investiţională europeană, sunt de părere specialiștii EY România.
Proiectele ISD 2022 au fost foarte concentrate în cinci oraşe, care au atras 71% din totalul lor. Bucureşti (35%) a rămas destinaţia preferată de investitori. El este urmat de Iaşi (13%), Cluj-Napoca (12%), Timişoara (7%) şi Braşov (4%). Investiţiile în patru dintre aceste oraşe au fost, de asemenea, foarte concentrate într-un singur sector, software şi servicii IT.
Germania este țara care s-a clasat pe primul loc în rândul celor care au investit în România în 2022, atât ca număr de proiecte, cât şi ca joburi nou create. Pe următoarele 2 locuri în topul numărului de investiţii s-au situat Statele Unite ale Americii (SUA) şi Elveţia, în timp ce Serbia şi Irlanda au ocupat, la egalitate, locul al doilea ca număr de locuri de muncă create.
Autor: Virgil Natea
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg. Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.