România include în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă reforme în mai multe domenii-cheie
Publicat de Corina Muntean, 14 mai 2021, 09:03
Angajamentele asumate au fost primite bine la Bruxelles, afirmă premierul Florin Câţu. Şeful Executivului susţine că planul ţării noastre este credibil şi poate fi aplicat, iar membrii cabinetului trebuie să lucreze intens în perioada următoare pentru a definitiva proiectele pentru care se doreşte finanţare.
Premierul Florin Cîțu i-a asigurat pe interlocutorii europeni de realizarea reformelor cuprinse în programul de guvernare, în strategia fiscal-bugetară, dar și în programul de convergență.
Florin Cîțu:
A trebuit să convingem Comisia Europeană că vom putea atrage cei 29,2 miliarde – asta a fost prima discuție – pe baza reformelor pe care le facem. A doua, bineînțeles, și aici nu am dat înapoi, România are niște priorități foarte clare: infrastructura, atât rutieră, cât și feroviară. Provocarea pentru miniștri în următoarele două săptămâni este să vină cu proiectele tehnice, care să fie avizate pozitiv de Comisia Europeană, având în vedere standardele cu care se lucrează.
Ministrul fondurilor europene, Cristian Ghinea, spunea că România s-a angajat să aibă o politică sustenabilă și matură referitoare la reforma pensiilor, urmând să se opereze inclusiv la nivelul pensiilor speciale. Va avea loc, totodată, mai spunea acesta, și reformarea companiilor de stat.
Cristian Ghinea:
Toate companiile de stat din România trebuie să treacă printr-un proces de audit, profesionalizare și vor fi supravegheate de către un departament special care va face politica statului român în ce privește companiile de stat.
În ceea ce privește Legea salarizării în administrația publică, sporurile vor fi limitate și legate de obiective, a mai spus Cristian Ghinea. El a precizat că anvelopa bugetară a salariilor de stat nu va crește.
Din opoziţie, PSD susţine, însă, că vizita la Bruxelles a reprezentanţilor Guvernului a fost un eşec – deoarece PNRR nu este finalizat – şi că nu au reuşit să convingă Executivul Comunitar că vor fi în stare să implementeze planul până în 2026.
Comisia Europeana a dat dreptate PSD şi l-a trimis pe Cîţu să prezinte planul în Parlament, a scris pe facebook preşedintele partidului, Marcel Ciolacu. El evocă discuţia pe care a avut-o cu vicepreşedintele executiv al Comisiei Europene, Frans Timmermans, despre problemele din PNRR şi propunerile pe care le are Partidul Social Democrat pentru a rezolva această criză, cum o numeşte Marcel Ciolacu.