România, în topul european al nașterilor premature și al mortalității infantile

Publicat de radiomures, 30 ianuarie 2017, 14:23
Circa 1.600 de copii mor anual în România în primul an de viață, avertizează specialiștii în Sănătate Publică.
Un sfert dintre bebeluși mor din cauza bolilor digestive și respiratorii care, în mod normal, ar putea fi evitate.
Prin urmare, mortalitatea infantilă este de două ori și jumătate mai mare față de media europeană, spune medicul specialist în Sănătate Publică, conf. Florentina Furtunescu:
România a fost întotdeauna o țară cu o mortalitate infantilă mare. Mortalitate infantilă înseamnă decesul până la vârsta de un an și la noi în țară este cam de două ori și ceva peste media Uniunii Europene, dintre care o mare pondere o ocupă decesele prin boli digestive și respiratorii acute, care teoretic sunt decese evitabile. Sunt cam 1.500-1.600 de decese la copiii de până la un an din care în perioada post neo-natală, deci după perioada de o lună, se produc cam jumătate.”
Una din cauzele mortalității infantile este problema nașterilor premature care în România este de 10% din totalul nașterilor, o explicație fiind și nemonitorizarea sarcinilor. Din datele oficiale reiese faptul că una din cinci gravide nu merge la nici un control prenatal.
Deși femeile gravide au dreptul la cel puțin 10 controale medicale gratuite pe perioada sarcinii, în realitate ele sunt mult mai puține, spune medicul Florentina Furtunescu:
În România, cam 10% dintre copiii care se nasc sunt prematuri. În mod paradoxal, s-au făcut multe progrese în controlul mortalității infantile dar încă mai avem mult de lucru. O componentă foarte importantă este grija de dinainte de naștere, în esență asistența prenatală. Nu toate femeile merg la medic, în momentul în care rămân însărcinate. Sistemul de sănătate, cel puțin legislativ, le încurajează, pentru că medicul de familie este plătit per serviciu, lunar, în primele două semestre de sarcină, și după aceea chiar săptămânal, dar din păcate, cel puțin una din cinci femei nu merge niciodată. Deci prima vizită la medic este în momentul nașterii.”
Principalele cauze care determină rata crescută a mortalității infantile dar și a nașterilor premature sunt cele de natură socială și economică din România.
Nici părinții nu sunt întotdeauna pregătiți să aibă grijă de un bebeluș, iar mediul în care aceștia cresc nu este întotdeauna favorabil, mai spun specialiștii în Sănătate Publică.
Cristina Bulbescu