România este în ultima zi de stare de alertă sanitară, impusă de autorităţi în contextul pandemiei

Publicat de MIRELA ROTAR, 8 martie 2022, 08:31
Este practic ultima zi în care mai sunt valabile toate măsurile anti-covid, urmând ca de la miezul nopţii multe dintre acestea să rămână la nivel de recomandare. Autorităţile au însă mai multe aspecte de clarificat.
Una dintre problemele care necesită lămuriri în perioada următoare este cea a formularului de localizare a pasagerului, apoi cea a certificatului verde – a precizat purtătorul de cuvânt al Executivului.
Ridicarea stării de alertă care a fost valabilă doi ani, duce şi la anularea unor măsuri luate în această perioadă pentru ca unele instituţii să funcţioneze bine. Printre altele este vorba despre predarea online în cazul învăţământului sau consultaţiile la distanţă, implementate în sistemul medical. Autorităţile din sănătate spun că vor să adapteze legislaţia, astfel încât toate mecanismele care s-au dovedit benefice pentru pacienţi să fie păstrate şi după încetarea stării de alertă.
Federaţia Naţională a patronatelor Medicilor de familie atrăgea atenţia în urmă cu două zile că de mâine va deveni din nou obligatorie obţinerea scrisorilor medicale necesare pentru continuarea prescrierii lunare a tratamentului pentru boală cronică şi pentru alte medicamente compensate. Nu va mai fi posibilă decât cu unele excepţii, acordarea de consultaţii la distanţă, iar timpul de aşteptare pentru o programare la cabinetul de medicina familiei şi în ambulatoriul de specialitate va fi mult mai mare.
În spitale, revenirea la normal va dura la fel de mult cât a durat adaptarea la condiţiile pandemiei – spune preşedintele Colegiului medicilor din România, Daniel Coriu. El a semnalat că în ultimii doi ani, serviciile acordate bolnavilor cronici au scăzut cu peste 80%. Pe lângă toate aceste probleme trebuie gestionată şi situaţia generată de conflictul din Ucraina, a subliniat ieri preşedinta Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Adela Cojan:
Putem să zicem că suntem în stare de alertă legată de afluxul acestor refugiaţi. Ştiu că există recomandare din partea Ministerului Sănătăţii ca, la nivelul asistenţei medicale spitaliceşti, să fie păstrate paturi atât pentru pacienţii testaţi COVID, cât şi pentru pacienţii care vin refugiaţi din acestă zonă de război. Atunci, va trebui să existe o perioadă de tranziţie, de la regulile aplicate în perioada de alertă către o situaţie normală spre care cu toţii sperăm.
În privinţa finanţării şi funcţionării sistemului medical, regulile în vigoare la acest moment rămân valabile până la sfârşitul lunii, iar modificările la care se lucrează în această perioadă se vor aplica de la 1 aprilie.
Ridicarea stării de alertă aduce nelămuriri şi în ceea ce priveşte statutul celor angajaţi temporar pentru atenuarea deficitului de personal, în perioada pandemiei. În Parlament, există un proiect de lege care să le permită să îşi continue activitatea. Ieri, deputaţii au aprobat pe articole un document care prevede că, prin promovarea unui examen, aceste persoane îşi vor putea păstra posturile pe perioadă nedeterminată. Este o prevedere de care USR condiţionează votul în plenul Camerei, programat pentru astăzi.
Şi social-democraţii, iniţiatori ai proiectului de lege, susţin această soluţie pentru ca cei care au contribuit la eforturile împotriva pandemiei să îşi poată continua activitatea. .
Camera Deputaţilor este for decizional în cazul acestei iniţiative legislative.