România este în doliu

Publicat de radiomures, 2 noiembrie 2015, 12:14
3 tineri au murit, ieri, la spital, ridicând la 30 numărul celor decedaţi în urma incendiului de vineri noaptea din Clubul Colectiv din Bucureşti. Medicii sunt de părere că în următoarea perioadă se va înregistra o creştere semnificativă a numărului morţilor, ţinând cont de faptul că 90 dintre răniţi sunt în stare gravă şi critică.
Tratamentul în cazul arsurilor atât de grave este foarte scump, costurile pe perioada internării fiind cuprinse între 500 de mii şi un milion de euro pentru un singur pacient, a spus premierul Victor Ponta. El a precizat că până la sfârşitul anului aşteaptă din partea ministrului Sănătăţii un proiect al unui program de recuperare destinat răniţilor în incendiul din clubul Colectiv.
O comisie de medici, din care fac parte ministrul Nicolae Bănicioiu şi dr. Ioan Lascăr de la Floreasca, merg azi la toate spitalele din Capitală pentru a evalua starea pacienţilor răniţi în incendiul de la clubul Colectiv, urmând să prezinte concluziile grupului de lucru ce se va reuni la Palatul Victoria.
Trei dintre pacienţii aflaţi la Terapie Intensivă la Spitalul Militar sunt în stare mult mai bună şi vor fi transferaţi în secţia de arşi, dar cinci rămân în stare gravă, unul fiind intubat, a anunţat comandantul spitalului, Florentina Ioniţă Radu.
Toţi cei 14 pacienţi internaţi la Spitalul Floreasca se află la Terapie Intensivă, starea lor fiind critică, a declarat directorul medical al instituţiei, Nicuşor Luchi.
Trei dintre cei cinci pacienţi internaţi la Spitalul Sfântul Pantelimon Colectiv sunt în stare critică, a afirmat managerul instituţiei, Gheorghe Popescu.
Peste 1.500 de bucureşteni au donat sânge sâmbătă și ieri, a informat, azi, directorul Centrului de Transfuzie Sangvină din Capitală, dr. Doina Goşa.
Și la Tîrgu-Mureș se pot face donări de sânge, Centrul de Transfuzii fiind deschis încă de ieri.
Pe de altă parte, mii de oameni au participat în capitală la un marş în memoria celor care şi-au pierdut viaţa în incendiu, dar şi în semn de solidaritate cu supravieţuitorii. Ei au plecat din Piaţa Universităţii şi s-au oprit în faţa clubului Colectiv unde au aprins lumânări şi au depus flori. Printre cei care au participat au fost prieteni şi rude ale victimelor şi supravieţuitorilor.
Un material de Alex Buzică:
Şi în ţară, zeci de mii de persoane au aprins lumânări şi au depus flori, în memoria victimelor incendiului. În unele oraşe, concertele şi evenimentele de acest fel au fost amânate, iar la Constanţa, Brăila, Târgu Jiu şi Cluj Napoca s-au organizat marşuri, similare celui din Bucureşti.
Între timp, procurorul de caz şi poliţiştii continuă, astăzi, audierea martorilor incendiului. Alte probe importante pentru anchetatori sunt actele privind autorizaţia de funcţionare a clubului, ridicate ieri de la Primăria Sectorului 4.
Administrarea probatoriului va dura mai mult timp.
Relatează Diana Surdu:
Clubul bucureştean nu îndeplinea nici una dintre normele de protecţie şi securitate împotriva incendiilor, cred specialiştii în domeniu. Cristian Şoricuţ, unul dintre cei mai cunoscuţi experţi în domeniu, spune că tragedia, fără precedent în România, ridică multe semne de întrebare în privinţa modului în care autorităţile locale permit unor astfel de localuri să funcţioneze:
Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a anunţat că azi încep controale în cluburi, discoteci, mall-uri şi alte spaţii care presupun aglomerări de persoane. Pompierii sunt însoţiţi de poliţişti şi verifică dacă respectivele locaţii au planuri împotriva incendiilor şi dacă acestea se respectă.
Foto: www.expresmagazin.ro