România de nota 10: Voluntari pentru viață și educație
Publicat de radiomures, 13 ianuarie 2017, 17:35 / actualizat: 13 ianuarie 2017, 23:11
La Cluj Napoca, din anul școlar 2015-2016 se derulează un proiect unic în țară, Voluntari pentru educație, dedicat copiilor bolnavi de cancer internați în spital pentru o perioadă mai lungă de patru săptămâni.
În anul școlar 2015-2016 au fost 44 de copii și adolescenți au beneficiat de un program de școlarizare aplicat în spital, la patul bolnavului sau în sala de tratament. Dintre aceștia, 40 au reușit să mergă mai depare, să treacă clasa sau chiar să obțină notă de trecere la Bacalaureat.
Rezultatele înregistrate de acești copii sunt remarcabile, iar suportul moral pe care îl oferă programul este unul neprețuit.
După orele de la clasă, 32 de cadre didactice din Cluj, în regim de voluntariat, susțin ore de curs și pregătire adaptate la condițiile de spital, oferind, astfel copiilor bolnavi de cancer, acces la educație, dar și susținere morală în lupta pe care o duc cu boala și cu viața.
În anul școlar 2016-2017, numărul elevilor beneficiari de școală în spital a crescut. Sunt copii și adolescenți de la clasa pregătitoare și până la clasa a XII-a, internați la Institutul Oncologic Ioan Chiricuță din Cluj-Napoca cu diverse forme de cancer.
Pe lângă cadre didactice, în acest proiect s-au implicat și oameni de afaceri care au ajutat la dotarea cu mobilier și calculatoare a unei săli de la Instiututul de oncologie din Cluj pe care au transformat-o din sală de mese într-una de studiu.
În emisiunea România de nota 10, din această săptămână, au fost invitate patru doamne cu suflet mare care, prin activități de voluntariat, au reușit să creeze un fel de structură, o școală atipică, în cadrul secției de oncopediatrie a Institutului de Oncologie, Ioan Chiricuță din Cluj Napoca. Patru doamne de nota 10: Mariana Pop inspector școlar adjunct la Inspectoratul Școlar Cluj, dr. Rodica Cosnarovici șeful secției Oncopediatrie de la Institutul Oncologic Ioan Chiricuță din Cluj-Napoca, Claudia Beudean, profesor de sprijin în cadrul proiectului și Vasilica Cismașu Directorul Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă Cluj.
Ascultă emisiunea „România de nota 10”, sâmbătă, 14 ianuarie, de la 11: 30, pe frecvenţele Radio Tg.Mureş sau online, pe www.radiomures.ro.
Apreciind dorința copiilor de a învăța și văzând că astfel ei pot trece mai ușor peste necaz și suferință, cadrele didactice de la Cluj au reușit chiar modificarea unei mici părții a legii educației printr-un ordin de ministru care va asigura, în scurt timp, cadrul legal pentru organizarea unor proiecte ca cel de la Institutul de Oncologie, Ioan Chiricuță din Cluj Napoca, în tot restul țării, pentru toți pacienții elevi internați pentru o perioadă mai lungă de 4 săptămâni.