Ascultă Radio România Târgu Mureș Live

România de nota 10: O gală terapeutică plină de Culori şi Forme

România de nota 10: O gală terapeutică plină de Culori şi Forme
Foto: Foto: Bucuresti FM

Publicat de radiomures, 18 noiembrie 2016, 17:30 / actualizat: 19 noiembrie 2016, 18:43

Vă invităm la o Gală terapeutică plină de Culori şi Forme. Aşadar, să poposim împreună într-un spaţiu creativ, în care sunt angrenaţi oameni cu idei şi proiecte motivante pentru o Românie de nota 10.

La începutul lunii noiembrie, organizaţia Mesagerii Sănătăţii a demonstrat practic succesul evenimentului – Şcoala şi Târgul de antreprenoriat social.

Ascultă emisiunea „România de nota 10”, sâmbătă, 19 noiembrie, de la 11:30, pe frecvenţele Radio România Tg.Mureş sau online, pe www.radiomures.ro

Am să redau, în continuare, prezentarea generală a conceptelor unor proiecte apreciate la superlativ de toţi cei implicaţi, cu precădere de beneficiarii direcţi – persoane şi familii aflate în situaţii vulnerabile – un material realizat de Mesagerii Sănătăţii.

Salutare către toți doritorii de bine și căutătorii de bucurie!

În spiritul lucrărilor deja săvârșite împreună,

Asociația Mesagerii Sănătății organizează, cu titlu permanent, proiectele

Culori și FormeTerapeutic, Trans – Formator, Practic

STAS 2016 – Școala și Târgul de Antreprenoriat Social

A căror Gală comună s-a petrecut sâmbătă, 5 noiembrie 2016, orele 10.00-19.00, la Grădinița Christophori, Str. Puțul cu Plopi nr. 8.

Evenimentul a fost expresia festivă și integratoare a celor două proiecte, între care există o legătură organică de concept și între-pătrundere. Culori și Forme și STAS reprezintă împreună o producție de Ateliere Sociale cu peste 50 de instructori și voluntari, pentru mai bine de 120 de beneficiari, persoane aflate în situații vulnerabile.

Toți aceștia au învățat în cadrul atelierelor numeroase tehnici de lucru manufacturier, inclusiv metode de promovare și vânzare a lor. Parte din ucenici se află deja angajați pe piața liberă cu lucrările lor, realizate manual și unicat, din materiale naturale (lână, ceară de albine, lut, împletituri, hârtie, picturi etc.). În acest moment, Mesagerii Sănătății desfășoară o amplă campanie prin care publicul larg să poată cunoaște și admira lucrările concepute, spre a lansa comenzi pentru creațiile preferate.

Asociația Mesagerii Sănătății este câștigătoare de finanțare nerambursabilă, în al treilea an consecutiv, în cadrul Concursului Național de Proiecte de Tineret al MTS, autoritatea care asigură finanțarea cheltuielilor operaționale ale proiectelor.

Viziunea de ansamblu

În cele ce urmează, vom încerca să oferim explicații ale conceptului din spatele proiectelor. Chiar dacă lectura poate părea ușor eclectică, încercăm o cât mai bună înțelegere a experienței practice care ne-a condus spre a elabora o întreagă filozofie de lucru, cu multetrăiri din viața reală și multe preluări din învățătura de carte.

Cum știm de la înțelepți că, asemeni zodiilor, într-o lucrare sunt până la doisprezece viziuni diferite sau unghiuri de abordare, rămâne să armonizăm în timp, pe cât putem, această imensă teorie și practică a Antreprenoriatului Social.

Astfel, din această sintagmă, vom acoperi în deschidere viziunea orientată preponderent social, care cuprinde o puternică componentă emoțională, pentru că este orientată către descoperirile de sine și trăirile oamenilor implicați în proiecte. Limbajul transmis de grupul social este astfel unul cald, care duce spre echilibru și armonie, spre descoperirea unor valențe și abilități despre care toți cei implicați – instructori și beneficiari – aveau cunoștință doar în abstract.

Totodată, din aceeași sintagmă, prezentăm în partea a doua viziunea orientată antreprenorial, cu o puternică componentă economică, orientată spre locul pe care astfel de grupuri și producția lor îl pot ocupa pe piața largă. Terminologia astfel utilizată este una tehnică, locul emoției fiind luat de calculul rece, de indicatori de performanță.

Scopul precis declarat este acela de a asigura un just echilibru între situația particulară defavorizată a persoanelor implicate, în vederea integrării efective în societate a beneficiarilor.

Astfel, marea provocare a celor două proiecte este aceea de a transforma persoanele din grupuri vulnerabile în parteneri creatori de valoare, care pot ieși prin munca lor de sub umbrela vulnerabilității.

Contextul particular

Faptul că acest proiect nou de Școală și Târg de Antreprenoriat Social este la prima ediție, vine ca o consecință organică a continuității celuilalt program înfăptuit împreună, Culori și Forme, aflat acum în al treilea an de fapte pentru comunitate.

Suntem astfel într-o dezvoltare firească, într-o desprindere în proiect și drum nou, a unei lucrări aflate deja pe un drum bine bătătorit. Încât dincolo de bucuria începutului, să ne aplecăm și asupra acestui copil aflat acum în fașă. Pentru care este bine să amintim impulsul conceperii și apariției conceptului STAS 2016.

Antreprenoriatul social este practica și știința de a pune instrumentele potrivite în mâinile celor nevoiași, spre a dobândi prin muncă și creație resursele de care au și avem nevoie. Această definire se dorește a fi cât se poate de flexibilă, ea fiind departe de a acoperi vastitatea interacțiunii economicului cu socialul și viceversa. Premisele Școlii și Târgului de Antreprenoriat Social se află așadar în sentimentul general și colectiv de întrajutorare. Cu toții pornim din a oferi o pâine sau un ban celui flămând și ajungem, mai devreme sau mai târziu, să învățăm navigația prin vâltorile de destin și pescuitul darurilor pe care Natura și Omul ni le așează în cale.

Legile și procedurile folosesc denumiri complicate pentru acești oameni și activitățile lor. Ei sunt catalogați oficial ca fiind „persoane aflate în grupuri vulnerabile„, pentru care diverse organisme statale și supra-statale propun „măsuri instituționale de asistență socială și reintegrare„.

Lupta celor nevoiași este însă și lupta noastră, iar bucuria lor este și bucuria noastră. Iubirea pentru ei aduce iubirea tuturor, pe când izolarea aduce însingurare. Credem că slujirea cauzei celor aflați în situații vulnerabile înseamnă slujirea unui scop superior oricăror prejudecăți. Oricât am fi de despărțiți, suntem de fapt împreună.

Așa cum familia este cea care are grijă cel mai bine de membrii ei, la fel comunitatea și societatea pot avea cel mai bine grijă de cei aflați în situații defavorizate. Ai noștri sunt cei aflați în lipsuri și nevoi, nu ai Statului. Ei sunt oglinda evoluției noastre întru umanitate și barometrul smereniei și milosteniei noastre.

Și astfel s-a născut ideea de ȘCOALĂ – pentru că ne propunem să dezvoltăm o experiență a implicării sociale, cu tot ce înseamnă aceasta – oameni, resurse, concepte, acțiuni. Și ideea de TÂRG, pentru că urmărim ca toți cei care doresc să se alăture unui efort colectiv de susținere, să o poată face prin relația directă cu beneficiarii ajutorului oferit.

„Vorba ceea”, cu Dana Ardelean
Promo emisiuni joi, 17 aprilie 2025, 08:39

„Vorba ceea”, cu Dana Ardelean

Și în materie de vocabular, ca în materie de haine, coafuri, destinații turistice etc, există tendințe. Pare că tot mai multe cuvinte...

„Vorba ceea”, cu Dana Ardelean
Copilării, cu Veronica Ilie – Cuvinte magice
Promo emisiuni joi, 17 aprilie 2025, 08:19

Copilării, cu Veronica Ilie – Cuvinte magice

Maria și David sunt frați mai mici acasă, iar acest lucru vine la pachet cu aventuri, mici ciondăneli cu frații lor mai mari. Cei doi știu că...

Copilării, cu Veronica Ilie – Cuvinte magice
Copilării, cu Veronica Ilie – Liberte, egalite, fraternite! (Ziua mondială a vocii)
Promo emisiuni miercuri, 16 aprilie 2025, 08:17

Copilării, cu Veronica Ilie – Liberte, egalite, fraternite! (Ziua mondială a vocii)

Elev în clasa a VI-a și mare iubitor de istorie, Nicolas Mărginean ne poartă într-o călătorie fascinantă în trecut, spre un moment care a...

Copilării, cu Veronica Ilie – Liberte, egalite, fraternite! (Ziua mondială a vocii)
Info Gadget, cu Raluca Creț | Noul radio stereo, RF-D40 de la Panasonic
Promo emisiuni marți, 15 aprilie 2025, 09:20

Info Gadget, cu Raluca Creț | Noul radio stereo, RF-D40 de la Panasonic

Panasonic a lansat recent noul radio stereo RF-D40, care combină tehnologia modernă cu funcționalitatea clasică. Dispozitivul oferă o recepție...

Info Gadget, cu Raluca Creț | Noul radio stereo, RF-D40 de la Panasonic
Promo emisiuni marți, 15 aprilie 2025, 08:11

Spectacolul „OZ” – O aventură muzicală despre curaj, prietenie și descoperirea de sine (Ziua mondială a artei)

Povestea clasică a fetiței Dorothy și a călătoriei sale capătă o prospețime aparte prin reinterpretarea ei în versuri și cântece de...

Spectacolul „OZ” – O aventură muzicală despre curaj, prietenie și descoperirea de sine (Ziua mondială a artei)
Promo emisiuni luni, 14 aprilie 2025, 11:07

„Muzică de poveste”, cu Dana Ardelean

O săptămână mai liniștită, așa cum e cea dinaintea Paștilor, are muzica ei perfectă. Din playlisturi: America („The Last Unicorn”, tema...

„Muzică de poveste”, cu Dana Ardelean
Promo emisiuni luni, 14 aprilie 2025, 09:20

Minutul de Viitor, cu Raluca Creț | CERN a publicat un raport detaliat privind fezabilitatea Future Circular Collider

La 31 martie 2025, CERN a publicat un raport detaliat privind fezabilitatea Future Circular Collider (FCC), un proiect ambițios destinat să...

Minutul de Viitor, cu Raluca Creț | CERN a publicat un raport detaliat privind fezabilitatea Future Circular Collider
Promo emisiuni luni, 14 aprilie 2025, 08:44

Copilării, cu Veronica Ilie – Ziua internațională a hohotelor de râs

Cu hohote de râs s-a lăsat interviul înregistrat cu elevii de la școala gimnazială „Friedrich Schiller” din Târgu Mureș, puși mereu pe...

Copilării, cu Veronica Ilie – Ziua internațională a hohotelor de râs