România continuă să înregistreze rate zilnice ridicate de îmbolnăviri cu noul coronavirus
Publicat de MIRELA ROTAR, 3 iulie 2020, 08:17
Numărul total al cazurilor depăşește 27 de mii.
Creşte, de asemenea, numărul pacienţilor care au nevoie de Terapie Intensivă, ceea ce accentuează presiunea asupra sistemului medical. Situaţia este semnalată tot mai des de specialişti şi de directori de spitale, care atrag atenţia că nu mai pot îngriji cazurile grave.
Specialistul în sănătate publică dr. Adrian Pană spune că în primele luni de epidemie de COVID-19 România nu a avut probleme majore în gestionarea cazurilor foarte grave de infecție cu SARS CoV 2 din perspectiva lipsei paturilor de Terapie Intensivă, a ventilatoarelor și a tratamentelor.
Adrian Pană:
Toate celelalte servicii medicale care nu erau COVID și nu erau urgențe extreme, majore, s-au redus implicit, au existat o multitudine de probleme care au ținut de accesul pacienților cronici la monitorizare, la tratament, pentru că, pe de o parte, sistemul nu era pregătit, ceea ce era de așteptat, nu am fost singurul sistem de sănătate din lume nepregătit pentru așa ceva, pe de altă parte, lipsa unor elemente inovative, cum ar fi fost serviciile medicale la distanță, pentru că ea nu a fost până atunci în România integrată în furnizarea de servicii de sănătate, s-a simțit major acum, în momentul în care deciziile luate peste noapte au creat o mulțime de probleme de acces, probleme care persistă în continuare deoarece responsivitatea spitalelor non COVID și a celorlalți furnizori de servicii medicale a fost una extrem de variabilă.
În continuare sistemul sanitar este sub imensionat şi subfinanțat cronic.
Adrian Pană:
Așteptările din partea ssistemului de sănătate publică în perioada pandemiei sunt foarte mari, cum e și normal să fie. Neavând o distribuție echitabilă a specialiștilor epidemiologi în principal în teritoriu, nu există capacitate suficientă pentru a face partea de anchetă epidemiologică corect pentru toți contacții cazurilor și a descoperi din timp cazurile posibil să fie pozitive, pentru a limita efectele transmiterii virusului. Ultimul lucru care vreau să îl menționez și care se uită în față, spre viitor, e legat de faptul că în câteva luni o să avem un sezon rece, chiar dacă până în momentul de față nu avem informații foarte clare bazate pe dovezi cum că noul coronavirus are o evoluție care ține de sezonalitate, adică se comportă ca și un virus gripal, combinația dintre un virus gripal care poate fi anul acesta într-o formulă mai virulentă şi coronavirusul de tip nou și alte virusuri specifice sezonului rece face ca pregătirea pentru admiterea în spital, vaccinarea antigripală, poziționarea de forță a întregului sistem de sănătate să fie una imperios necesar de a fi rezolvată rapid. Dacă aceste lucruri nu sunt luate în considerare acum, când încă se poate lucra în liniște, a efectua totul, din nou, foarte foarte repede în lunile de toamnă și iarnă, va crea probleme majore pentru capacitatea sistemului de sănătate.
Grupul de Comunicare Strategică a anunțat astăzi 450 de cazuri noi de infecție cu noul coronavirus și 237 de pacienți internați în secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă.