România, avantajată de eliminarea plafonării obligatorii a subvenţiilor agricole

Publicat de MIRELA ROTAR, 8 aprilie 2019, 14:18 / actualizat: 8 aprilie 2019, 21:18
Este vorba de marile exploatații care, pentru a putea beneficia în continuare de fonduri, ar fi fost nevoite să recurgă la divizarea lor în exploatații mai mici.
Astfel, zilele trecute, Comisia pentru agricultură din Parlamentul European a eliminat plafonarea obligatorie a plăților directe la 100.000 de euro.
Purtătorul de cuvânt al APIA Mureș, Constantin Citirigă, a explicat că România va decide plafonarea sau nu a subvențiilor, pentru a face față concurenței produselor din vest:
Se dorea o uniformizare la nivelul UE și mărirea subvențiilor pentru fermele mici. Acest lucru ar fi dezavantajat marii fermieri. România are nevoie încă de o capitalizare a fermelor mari, pentru a putea face față concurenței și încearcă să-și mențină exploatațiile mari, cele intensive, privind subvenții exact pe câte hectare lucrează. Însă în țările vestice, mai ales că acolo subvențiile sunt mai mari, au ajuns la nivelul la care să nu mai aibă nevoie de capitalizarea marilor fermieri, ori România încă nu este pregătită pentru acest pas.
Patronul Hortipomicola Reghin, Dumitru Ormenișan, susține că la subvenții nu se face diferența între pășune sau livadă, sumele fiind aceleași:
Beneficiez de o subvenție pe suprafață, atât, care nu e în regulă pentru că ori e pășune ori este livadă superintensivă, e aceeași. În rest sunt povești, deci atât primim noi. Evident, lăsând la o parte proiectele cu 50%, în funcție de măsuri, este o altă treabă. Noi primim 300 de euro, atât sunt de mici în pomicultură, încât sunt nesemnificative, raportat la cheltuielile pe hectar, de 20.000 de lei. Nu ne susține cu nimic, doar ne poartă cu hârtii pe la APIA.
Măsura urmează să se aplice în cadrul viitoarei Politici Agricole Comune, în perioada 2021 – 2027.
Valeriu Russu