România are unul din cele mai ridicate salarii minime din Europa centrală și de Est

Publicat de Corina Muntean, 14 noiembrie 2018, 10:04
Cu toate acestea, când vine vorba despre rezultatul muncii lor, angajații români primesc în mână cei mai puțini bani. Și asta pentru că țara noastră are cel mai ridicat nivel de taxare a salariaților din Uniune. Situația s-a schimbat practic de la începutul anului, când contribuțiile patronale au trecut, aproape în totalitate în sarcina angajatului, angajatorul având doar obligația să le vireze statului, pe capitole. S-a spus atunci că va fi în favoarea angajatului, că va primi mai mulți bani la pensie. Nu se pot face calcule exacte de pe acum, atâta vreme cât nu avem certitudinea că sistemul public de pensii, acolo unde se virează majoritatea contribuțiior acum, va fi și viabil la momentul în care salariatul se va retrage din câmpul muncii, iar statul îi va garanta pensia socială.
Cert este că salariile au crescut brusc la 1 ianuarie cam cu 40 % și concomitent, și salariul minim la care se raporta economia noastră. Astfel că, odată cu indexările, salariul minim brut din România a ajuns să depășească media regiunii Europei Centrale și de Est. Numai că, în același timp, are și cea mai ridicată rată efectivă de taxare dintre statele din regiune, de 41,5%, potrivit unei analize Deloitte România. Asta în condițiile în care și în cazul unui salariu brut de 1.000 de euro, pentru care media regiunii este de 27%, rata de taxare în România este la fel de mare, de 41,5 %. Mai precis, România a ajuns să depășească media salariului minim brut din regiune, de 421 de euro, surclasând cinci state, în schimb, toate celelalte 10 țări au rate de taxare efective mai reduse, media fiind de 21%. Analiza Deloitte include pe lângă țara noastră, Bulgaria, Serbia, Croația, Ungaria, Slovacia, Cehia, Polonia, Estonia, Lituania și Letonia.
În cazul României, a fost luată în calcul valoarea salariului minim brut de 2.080 de lei, care ar urma să intre în vigoare în decembrie 2018. Salariatul român primește procentual mai puțin din rezultatul muncii decât în alte state din regiune, impozitul și contribuțiile la bugetele publice fiind mai ridicate. Ar fi, așadar, de așteptat ca fiscalitatea înaltă să se reflecte și într-o calitate a vieții mai crescută, de vreme ce salariatul investește mai mult în serviciile publice de educație, sănătate, infrastructură etc. Însă, mergând la clasamentele mondiale în acest sens, ele arată contrariul, cheltuielile publice având o eficiență redusă.
De exemplu, studiul efectuat de organizația nonprofit Social Progress Imperative, cu sprijinul Deloitte, privind Indicele de Progres Social, care măsoară calitatea vieții și bunăstarea cetățenilor, plasează România pe locul 44 din 146 de ţări, în urma tuturor celorlalte state membre ale UE. Astfel de date ne fac să înțelegem mai ușor fenomenul migrației forței de muncă, precum și nevoia unor măsuri care pot inversa această tendință – subliniază reprezentanții Deloitte România.
Sursa: www.deloitte.com
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg.Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.
autor: Virgil Natea
editor: Corina Muntean