România are un potenţial eolian uriaş
Publicat de Corina Muntean, 2 iulie 2020, 14:11
Potrivit unui studiu al Băncii Mondiale, în Marea Neagră se pot construi ferme eoliene offshore de mare perspectivă pe litoralurile României și Turciei. Secretarul de stat în Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Niculae Havrileţ, afirmă că există un potenţial de 22 de GW în turbine cu fundaţie fixă, pe fundul mării.
Acestea ar putea face ca România să devină, începând cu anul 2025, exportator net de energie.
În ce privește turbinele eoliene terestre, datorită vânturilor puternice, există oportunități de investiții în zonele Timiș și Bacău, precizează Havrileț:
Pe uscat sunt proiecte care au rămas de la precedenta investiție, susținută prin celebrele certificate verzi, din anii 2012-2013. Programul s-a terminat în 2016 și au rămas foarte multe proiecte care vor fi repuse în discuție. Partea de finanțare europeană ar putea să acopere 60 la sută din valoarea lor de investiție. În Dobrogea este cea mai bună zonă de vânt, dar acolo este deja ocupată avem cea mai mare fermă eoliană de uscat din Europa de 600 de MW, dar zone buna mai sunt și în Banat și în Bacău.
La ora actuală România are instalații eoliene cu o putere instalată de 3500 MW, însă dată fiind frecvența perioadelor de vânt, ele produc doar la cam o treime din capacitate, adică 1100 MW. Asta înseamnă circa 11% din consumul general de current electric al țării.
Până astăzi la orele prânzului România a produs 245 de MW energie eoliană, reprezentând 3,2 % dintr-un total de 7.600 MW. Ponderea cea mai mare în producție o au capacitățile hidro, cu aproape jumătate, urmând cărbunele și hidrocarburile.
Valeriu Russu