România are probleme cu atragerea turiștilor străini

Publicat de MIRELA ROTAR, 22 octombrie 2021, 15:10
La nivel național, număr structurilor de cazare a cunoscut o ușoară creștere față de anul trecut, iar județele din centrul țării sunt printre primele din clasament la acest capitol.
Cele mai multe structuri de cazare le are județul Brașov, cu peste 900, urmat apoi de Harghita și Mureș care au între 350 și 400 de astfel de structuri.
Datele Eurostat indică însă că numărul de nopți petrecute de turiștii străini în România a scăzut cu 90% față de 2020.
Una din principalele probleme o constituie lipsa de promovare a obiectivelor, spune Traian Bădulescu, purtător de cuvânt al Asociației Naționale a Agențiilor de Turism:
O problemă esențială acum este lipsa de promovare, statul român nu a avut promovarea turistică ca prioritate, și s-a văzut mai ales acest an, dacă anul trecut a fost scădere în toate țările, multe țări au reușit să atragă turiști măcar din țările vecine. Mă refer și la vecinii noștri, Ungaria și Bulgaria, care au făcut campanii, inclusiv în România, și au atras turiști, noi, din păcate, nu am făcut același lucru. Au fost și anumite hoteluri și pensiuni care au închis ușile, neavând clienți, au fost și situații mai fericite, ca litoralul românesc, în sezonul de vară, unde însă cei mai numeroși turiști au fost români, spre deosebire de vecinii bulgari pe al căror litoral românii au fost cei mai numeroși turiști.
Ultimele date publicate de Eurostat arată că turiștii străini petrec de 3 ori mai puține nopți în România decât în Ungaria sau Bulgaria.
Vlad Todoran