România are o problemă cu distribuția medicilor, nu cu numărul lor

Publicat de radiomures, 7 octombrie 2016, 15:27
Declarația îi aparține directorului Școlii Naționale de Sănătate Publică și Management Sanitar, prof. Cristian Vlădescu, și a fost făcută la Conferința de Farmacoeconomie din Tîrgu-Mureș.
Potrivit acestuia, datele oficiale contrazic afirmațiile privind numărul mic de medici, precizând că în anul 1990 România avea 250 de medici la 100.000 de locuitori, iar astăzi numărul acestora a crescut cu 50 la același număr de locuitori. În plus, în această perioadă numărul spitalelor din România a rămas același.
De asemenea, țara noastră are și cei mai mulți studenți la medicină din țările europene, o posibilă explicație fiind sistemul ineficient, proaspătul absolvent nefiind capabil să practice meseria decât sub supraveghere.
Pe de altă parte, Cristian Vlădescu adminte că există o criză de personal medical, dar nu în centrele universitare:
În ciuda aparențelor că numărul de medici a scăzut, pe datele oficiale, față de 1990, numărul de medici a crescut în România. Și numărul de studenți la Medicină a crescut mult. Ce avem noi problemă, în sistemul sanitar din România, e distribuția medicilor. Există un dezechilibru cantitativ și calitativ. Altfel spus, sunt zone întregi care au un număr mic de medici dar sunt zone, spitale, și în general centrele universitare, unde numărul de medici e mai mare decât media națională.”
România se află la coada clasamentului din Uniunea Europeană după Polonia privind numărul de medici, media europeană fiind de circa 320 de medici pe 100.000 de locuitori.
Cristina Bulbescu